Ο Ρολος της Περιφερειας  στην Μεταβαση στην Κλιματικη Ουδετεροτητα και στην Προσαρμογη στην Κλιματικη Αλλαγη

Όλοι Μαζί Μπορούμε να Έχουμε Αποτέλεσμα

Πριν λίγες ημέρες επισκεφθήκαμε, δύο σχολικές μονάδες (Δημοτικό και Γυμνάσιο-Λύκειο) στο Δήμο Αβδήρων, στα οποία με υπογραφή του Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου χρηματοδοτήθηκαν και ήδη δρομολογήθηκαν, έργα ενεργειακής αναβάθμισης τους. Η συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας, Δήμων, πρωτοβάθμιας – δευτεροβάθμιας εκπαιδευτικών διευθύνσεων και εκπαιδευτικού προσωπικού αποδίδει. Ακολούθως ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις έργων σε σχολεία της ΠΕ Ροδόπης, ενώ κατά το παρελθόν έχει ανακοινώσει πολλά παρόμοια έργα.

Τα έργα αυτά πέρα από το εμφανές και άμεσο α) της εξοικονόμησης πόρων από τις δαπάνες ενέργειας για την ψύξη-θέρμανση και β) της βελτίωσης του σχολικού περιβάλλοντος, κάτι ιδιαιτέρως σημαντικό για τα παιδιά μας αλλά και τους εκπαιδευτικούς, συνδράμουν σε κάτι που ίσως δεν εκτιμούμε στο μέγεθος που πρέπει. Αποτελούν σημαντικές ενέργειες προς την μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Είναι ευρύτερα γνωστό και εμφανές πλέον ότι η κλιματική αλλαγή μας αφορά, ζούμε τις συνέπειες της συχνότερα αλλά και πιο έντονα. Οι μεταβολές των τελευταίων δεκαετιών ίσως δεν ήταν ξεκάθαρα ευδιάκριτες σε όλους μας,  όμως έστω και τώρα που αρχίζουν να γίνονται δυναμικά εμφανείς, πρέπει να λάβουμε μέτρα. Το μέγεθος μας όσο και εάν φαίνεται μικρό για να επηρεάσει, εντούτοις αποτελεί τη βάση ώστε συνεργαζόμενοι να ενώσουμε πολλά μικρά μεγέθη και έτσι οι δράσεις μας να έχουν αποτέλεσμα με ουσιαστικό αποτύπωμα συνεισφοράς.

Άλλοι τομείς που αφορούν το ζήτημα και είναι άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενη η περιφέρεια  είναι: οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ανακύκλωση, αγροτικές υποδομές, ρέματα, αντιδιαβρωτικά έργα, αστικές αναπλάσεις, κυκλοφοριακές μελέτες, χωρικά σχέδια, ιδιωτικά έργα, χρηματοδοτήσεις ερευνών και μελετών κα. Σε όλα τα παραπάνω είτε εκτελώντας άμεσα, είτε αποφασίζοντας εγκρίσεις, χρηματοδοτήσεις και συνεργασίες, συνδράμει η Περιφέρεια ΑΜΘ.

Είναι συνεπώς εξαιρετικά σημαντικό που η Περιφέρεια ΑΜΘ όχι μόνο πράττει αυτό που της αναλογεί αλλά έχει αναλάβει πρωτοβουλίες  χρηματοδότησης έργων και δράσεων που μοχλεύουν  φορείς και κοινωνία να εργαστούν για συντονισμένες ενέργειες προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και μετάβασης στην κλιματική ουδετερότητα.

Η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή δεν πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους, θεωρώντας ότι είναι ζήτημα μακρινό για μας. Αντιθέτως μας αφορά άμεσα και θα το αντιληφθούμε ακόμη πιο δυναμικά τα επόμενα χρόνια.

Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε καλύτερες προϋποθέσεις τα παιδιά μας, πρέπει να στηρίξουμε ακόμη περισσότερο την πολιτική επιλογή της Περιφέρειας ΑΜΘ και του Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου να συμβάλει στην υλοποίηση ενεργειών και έργων για την μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Είναι η ώρα να αξιοποιήσουμε όλοι μαζί και ο καθένας από τη θέση του τις δυνατότητες που δίνονται στην περιοχή μας και είναι σημαντικές.

*Ο Μιχάλης Αμοιρίδης είναι Περιφερειακός Σύμβουλος Ξάνθης

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.