Ο μηνας των νεων

Της έκδοσης

Γράφαμε πριν λίγο καιρό για την παρουσία των νέων της περιοχής μας σε συλλογικές δράσεις, εκκινώντας από τις κινητοποιήσεις για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και συνεχίζοντας, μεταξύ άλλων, με την παρουσίαση του βιβλίου του Λέων Α. Ναρ, για το έργο του Θανάση Παπακωνσταντίνου. Αμφότερες οι δράσεις- εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα μεταξύ τους δίνοντάς μας τότε την εικόνα μιας πιο έντονης, της συνηθισμένης παρουσίας των νέων σε συλλογικές διοργανώσεις που οι ίδιοι κρίνουν ότι τους αφορούν.

Με εξίσου μεγάλη χαρά προσθέτουμε στην λίστα των δράσεων- εκδηλώσεων αυτών στις οποίες είδαμε μόλις εντός του Μαρτίου τους νέους της πόλης «μπροστάρηδες» και την παρουσίαση του βιβλίου του διδάσκοντα του ΔΠΘ Γιάννη Μπαλαμπανίδη με τίτλο «Οι ιδέες της προόδου και της συντήρησης». Ένα βιβλίο καθόλου «εύπεπτο» όπως και η θεματολογία του που έχει να κάνει με την πολιτική, ιστορικά αλλά και έως σήμερα στους ρευστούς όπως μαρτυρά ο υπότιτλός τους καιρούς.

Μια θεματολογία η οποία κατά κοινή ομολογία δεν αφορά τους νέους που ολοένα και απομακρύνονται από την πολιτική, κυρίως ως τρόπο έκφρασης της οργής, της αγανάκτησης αλλά και της μη εκπροσώπησής τους από το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα.

Κι όμως η παρουσίαση αυτή, που αποτέλεσε κυρίως αφορμή διαλόγου για μια σειρά ζητημάτων, «δύσκολων» ενδεχομένως για μια μεγάλη πλειοψηφία πολιτών –όχι από άποψη κατανόησης μην παρεξηγηθούμε – την οποία και πάλι πυροδότησαν οι νέοι. Κάνοντας, κατά την δική μας τουλάχιστον κατανόηση των πραγμάτων, ότι και τους αφορά και τους ενδιαφέρει η πολιτική. Μια πολιτική όμως με περιεχόμενο, ικανή να απαντήσει στα διακυβεύματα των καιρών, όπως πρωτίστως αυτοί τα θέτουν, δικαιωματικά αν μη τι άλλο καθότι αποτελούν το παρόν αλλά και το μέλλον. Μια πολιτική συμπερίληψης, όπου οι ιδέες της προόδου και της συντήρησης, όπως για κάθε έναν αυτές εκφράζονται διαφορετικά, συμβιώνουν,  αλληλεπιδρούν και συγκρούονται με τρόπο όμως δημοκρατικό και στόχο το καλύτερο δυνατό κοινωνικό αποτέλεσμα.

Μια πολιτική για τους πολλούς, από τους πολλούς και όχι πίσω από κλειστές πόρτες, που έχει τον πολίτη συμμέτοχο και συνδιαμορφωτή.

Ο Μάρτιος, ακόμα και αν η αφορμή δόθηκε από τραγικά γεγονότα όπως η σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, και στην Κομοτηνή, ήταν ο μήνας των νέων. Ένας μήνας που ελπίζουμε να μετουσιωθεί σε χρόνο, και ο χρόνος σε δεκαετία και και και… με τους νέους μπροστά! Μόνο κάτι καλύτερο μπορούν να φτιάξουν!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.