Ο Γολγοθας ξεκινησε… καλη επιτυχια

Ξεκίνησε ακόμη ένας Γολγοθάς για χιλιάδες μαθητές των λυκείων της χώρας μας.

Εδώ και χρόνια πολλές συζητήσεις γίνονται και πολύ μελάνι χύνεται από όλους, φορείς, κόμματα και κοινωνία ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν είναι το καλύτερο, ότι δεν προάγει την μάθηση και σαφώς δεν δημιουργεί για τα παιδιά ένα καλύτερο αύριο. Έχει πολλάκις διατυπωθεί ότι πρόκειται για ένα σύστημα που αφήνει ελάχιστο χρόνο ελεύθερο στα παιδιά και κυρίως ότι τα ωθεί σε εξοντωτικό διάβασμα με στόχο την εισαγωγή τους σε μια σχολή.

Οι κυβερνήσεις αλλά και οι διάφοροι υπουργοί παιδείας κάνουν διάφορες προσπάθειες αναμόρφωσης του συστήματος παρόλα αυτά όμως τίποτα ουσιαστικό δεν γίνεται.

Δυστυχώς για τα παιδιά μας τα κόμματα ποτέ δεν κάθισαν όλα μαζί να καταθέσουν προτάσεις και να συμφωνήσουν σε ένα κοινό πρόγραμμα το οποίο και θα υλοποιήσουν. Κάθε κυβέρνηση το πρώτο που κάνει είναι να χαλά ό,τι έχει κάνει η προηγούμενη. Έτσι τα τελευταία δέκα χρόνια από τον περίφημο νόμο Αρσένη το εισαγωγικό σύστημα των πανελληνίων έχει αλλάξει τέσσερις φορές με αποτέλεσμα τίποτα σταθερό να μην υπάρχει και τα παιδιά να βρίσκονται συνεχώς σε αλλαγές, όσον αφορά τα εξεταζόμενα μαθήματα αλλά και τον τρόπο εξέτασής τους.

Τα εκπαιδευτικά συστήματα που εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα, είναι υπεύθυνα που έχει φουντώσει η παραπαιδεία των φροντιστηρίων, από το δημοτικό μέχρι το λύκειο, που απομυζά ένα μεγάλο κομμάτι των χρημάτων της κάθε οικογένειας που θέλει και προσπαθεί το παιδί της να προχωρήσει πιο πάνω.

Για αυτό αν πραγματικά θέλουν να γίνει κάποια προσπάθεια θα πρέπει να ξαναχτίσουν το εκπαιδευτικό σύστημα από την αρχή και αυτό το εκπαιδευτικό σύστημα θα πρέπει να στηρίζεται στην πραγματική μόρφωση των παιδιών με κατάλληλα κτήρια, προγράμματα και εκπαιδευμένο και ενημερωμένο προσωπικό.

Το εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να έχει στόχο την πραγματική δωρεάν παιδεία και όχι την παραπαιδεία.

Αυτό βέβαια απαιτεί συνεννόηση και κοινή πορεία των κομμάτων…

Προς το παρόν ας ευχηθούμε στους υποψήφιους όμως καλή επιτυχία, δύναμη και κουράγιο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.