Ο φοβος ως μεσον σωφρονισμου

Είναι εντυπωσιακό πόσο «σωφρονιστικό» μέσο είναι ο φόβος. Μέχρι τώρα η γνώση μας για το φόβο είχε θεωρητικό υπόβαθρο και προέκυπτε από αναγνώσεις είτε ιστορικών είτε κοινωνιολογικών και πολιτικών εγχειριδίων, από τα οποία γινόταν καταφανές ότι ο φόβος είναι το καλύτερο εργαλείο χειραγώγησης των ευρέων λαϊκών στρωμάτων.
 
Στο φόβο εξάλλου εδράζεται η σιωπή, η μηδενική αντίδραση και το κλείσιμο στο σπίτι, όλα αυτά δηλαδή τα χαρακτηριστικά τα οποία κατεγράφησαν στη συμπεριφορά του ελληνικού λαού τα χρόνια της δικτατορίας, η οποία παρόλες τις θεωρητικές προβλέψεις περί του αντιθέτου και περί γενναίου ελληνικού λαού, διήρκησε επτά ολόκληρα χρόνια.
 
Το φόβο χρησιμοποιούν και σήμερα ελληνικά και ξένα συμφέροντα για να μας οδηγήσουν πάραυτα στο ΝΑΙ. Στο φόβο που έχει σήμερα πρόσωπο κι αποτυπώνεται στις ουρές των ΑΤΜ για την εκταμίευση των 60 ευρώ αλλά και στις ουρές των Super Markets για την αγορά μακαρονιών, αλεύρων και αγαθών για ν’ αποφύγουμε την… πείνα!!!
 
Στο φόβο που χθες Τρίτη άρχισε πλέον να καλλιεργείται μ’ όλους τους τρόπους, κυρίως, όπως γίνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις, ανεπίσημα. Με τη διοχέτευση πληροφοριών ότι επιχειρήσεις -τέσσερις λένε στο νομό Ροδόπης έστειλαν σπίτι τους εργαζόμενους- και με τη φημολογία ότι έχουν αρχίσει ελλείψεις στα τρόφιμα –πότε αλήθεια προλάβαμε μέσα σε δυο μέρες να καταναλώσουμε το σύμπαν των αποθεμάτων των μεγαλοσούπερ μάρκετ;
 
Για ελλείψεις μιλούσαν ακόμη και στα καύσιμα, αναιτιολογήτως, αφού κάθε πρατήριο είναι υποχρεωμένο να έχει δεξαμενή αποθήκευσης καυσίμων συγκεκριμένων τετραγωνικών μέτρων. Πώς άρα άρχισαν οι ελλείψεις; Πολλαπλασιάστηκαν σε μια μέρα τα αυτοκίνητα;
 
Καρποφόρο λοιπόν το κλίμα φόβου με γόνιμο και πολλαπλασιαστικό υλικό, ικανό να δημιουργήσει ανασφάλεια και να παραπέμψει στα πιο εφιαλτικά δεδομένα για το αύριο. Δεδομένα που αφορούν τη δική μας ζωή, τη ζωή των παιδιών μας… «Θα πεινάσουμε» έλεγε ακατάπαυστα νεαρή συμπολίτισσα φοιτήτρια κρατώντας με χάρη την Gucci τσάντα της… «Θα πεινάσουμε!!!»
 
Ο φόβος απομακρύνει λοιπόν τη λογική κι ακυρώνει τον άνθρωπο ως ον άνω θρώσκων, ως ον που μπορεί να ονειρεύεται μια καλύτερη μοίρα, έναν καλύτερο κόσμο…
 
Και στο πλαίσιο αυτό Τρίτη χθες οι μηχανισμοί φόβου ενέτειναν τις πιέσεις τους, στον εναπομείναντα εν λειτουργία ιδιωτικό τομέα, αλλάζοντας –αν κι αυτό ήταν αναμενόμενο- τους μέχρι τώρα παραδεδομένους κανόνες λειτουργίας. Έληξε λοιπόν η δυνατότητα χρήσης επιταγών στην εσωτερική αγορά για την προμήθεια πρώτων υλών, κι όσοι δεν είχαν κεφάλαια στις τράπεζες να κινήσουν τις επιχειρήσεις τους μέσω e-banking είναι πλέον στον αέρα!!!
 
Φόβος, λοιπόν, εργαζόμενοι σταλμένοι σπίτι, ανασφάλεια, κι όλοι σκυμμένο το κεφάλι!!!Μέχρι το ΧΩΜΑ!!!
 
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ως ον άνω θρώσκων τότε, όμως τι; 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.