Ο φονος δεν συνιστα μορφη οπαδικης βιας

«Τη μέρα κλειδώνω

τα θηρία στη ντουλάπα»

Διώνη Δημητριάδου, Παλίμψηστη του Λύκου μου μορφή

Η βία των οπαδών, μαστίζει ολόκληρη την ελληνική κοινωνία κι εκφράζεται με επιθέσεις οργανωμένων ομάδων φανατικών (από παπάδες μέχρι ακροδεξιούς) σε κάθε ευκαιρία και συχνά εναντίον όλων. Η αθλητική βία, ως μέρος αυτής της παροξυστικής βίας, πέρασε διάφορα στάδια: από την εποχή των αποκλεισμένων παιδιών (1970-80) ή την εποχή των ιδιωτικών στρατών των Προέδρων (1990-2000) μέχρι τη σημερινή μορφή της όπου το εγκληματοειδές στοιχείο επικρατεί.

Η οργανωμένη και προσχεδιασμένη αυτή βία δεν είχε ποτέ στο παρελθόν σχέση με τον αγώνα και την εξέλιξή του αλλά με τις δυνατότητες απευθείας μετάδοσης από τα ΜΜΕ της καταστροφικής μανίας των κουκουλοφόρων, οι οποίοι «μονομαχούσαν» με την Αστυνομία κι έκαναν επίδειξη δύναμης στο Κράτος.

Δεν πρόκειται για αυθόρμητη βία (σύνδρομο των Βεδουίνων),ούτε για σύγκρουση για την τιμή της φανέλας και βέβαια δεν σχετίζεται με κάποια κοινωνικο-οικονομική κρίση. Οι Θύρες διακινούν διάφορα «μαύρα προϊόντα» του υποκόσμου, ενώ η συχνά αφελής λαϊκή συμπαράσταση θολώνει την εικόνα. Οι μπαχαλάκηδες ή άλλες «συλλογικότητες» έχουν βρει «γήπεδο» για δράσεις, οι οποίες δεν διαταράσσουν μόνο τη δημόσια τάξη αλλά επιβουλεύονται και την ασφάλεια των πολιτών.

Χούλιγκανς, πρεζόνια, κλεφτρόνια, μικρολαμόγια εναλλάσσονται ή και συνυπάρχουν αλλά τον τελευταίο καιρό τα πράγματα έγιναν χειρότερα  γιατί ο  Χάρος βγαίνει συνεχώς παγανιά  και στο δρόμο (δηλαδή εκτός γηπέδου κι ανεξάρτητα από κάποιον αγώνα), αφού ουδείς έχει το θάρρος να σπάσει ταυτόχρονα όλα τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας (πολιτικά και οικονομικά), ενώ το ακαταδίωκτο και η ατιμωρησία συνιστούν τρέχουσες πρακτικές.

Παλαιότερα είχα προτείνει:

-άμεση διακοπή του Πρωταθλήματος και του Κυπέλλου (εν κινήσει δεν γίνεται «κάθαρση»)

-αυτόματο κι αυτοδίκαιο υποβιβασμό της (όποιας) ομάδας, οι «φίλαθλοι» της οποίας προκαλούν τα σοβαρά επεισόδια

-αποκλεισμό ετήσιο των γηπέδων των ομάδων αυτών

-αφαίρεση φιλάθλου ιδιότητας όποιου γράφει ή δηλώνει εμπρηστικά συνθήματα

-διάφορα ασυμβίβαστα

-αναδιάρθρωση φορέων ελέγχου νομιμότητας

Σήμερα, και μετά τη στυγερή δολοφονία του νεαρού Άλκη, νομίζω ότι δεν έχουν πλέον πέραση τα διοικητικά  και τα μικροποινικά μέτρα, τα οποία άλλωστε καθίστανται συχνά κι ανενεργά.

Νομίζω ότι έφτασε η ώρα της εφαρμογής της νομοθεσίας περί οργανωμένου εγκλήματος και εγκληματικής οργάνωσης. Κακώς αναφερόμαστε σε οπαδική βία και σε χουλιγκανισμό. Η μόνη κοινωνικά και ποινικά ορθή οπτική γωνία είναι αυτή της εγκληματικής πράξης τελεσθείσας από εγκληματικά στοιχεία.

Άρα η ύπαρξη ιεραρχίας και συντονιστή, μηχανισμών συγκάλυψης των ομάδων κρούσης  στο παρελθόν έχουν περισσότερο ενδιαφέρον από τα χρώματα της όποιας φανέλας (που μάλλον κρύβει την αλήθεια).

ΥΓ. Τα βασικά ερωτήματα αφορούν στην ποιότητα της εξυγίανσης (με ποιούς, πότε, πώς), στις διαδικασίες αποκάλυψης των υπόγειων σχέσεων αθλητικού υπόκοσμου και πολιτικού υπέρκοσμου, την οριοθέτηση του αυτοδιοίκητου (στην αποτροπή παρέμβασης του Κράτους αλλά όχι στην ασυλία διάπραξης εγκληματικών ενεργειών), στη μη-παραβίαση των νόμων από την ίδια την Πολιτεία, τις Ομοσπονδίες κλπ.

Δεν είμαστε στη φάση της ευαισθητοποίησης, της ενημέρωσης, ή της παιδείας (sic) αλλά στη φάση της «εκκαθάρισης τοπίου» (κυκλωμάτων διαφθοράς και διαπλοκής).

Λύσεις υπάρχουν. Οι λύτες (όλοι οι λύτες κι όχι μόνον οι κυβερνώντες) μοιάζουν φοβισμένοι ή αμήχανοι.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.