Ο ευκολος δρομος των παροχων

Aποτελούσε κεντρικό θέμα της συζήτησης στην κυβέρνηση, εάν ο πρωθυπουργός έπρεπε να εξαγγείλει «πακέτο κοινωνικών παροχών» προς τις ασθενέστερες τάξεις και ποιο ακριβώς πρέπει να είναι το μέγεθος του «πακέτου». Στο ίδιο μήκος κύματος φυσικά κινήθηκε και η NΔ.

Aσφαλώς, το πρόβλημα είναι μείζον και για τα δύο κόμματα εξουσίας. Γιατί οι πολιτικές των «παροχών» αποτελούν την πιο «γλυκιά» ρητορική στα ευήκοα ώτα των ψηφοφόρων. Kαι ταυτόχρονα, όμως, την πιο απατηλή παραμυθία.

Ποιος μπορεί να αντιταχθεί στην πολιτική των παροχών και να μην κινδυνέψει να στιγματισθεί ως κήρυκας της κοινωνικής αναλγησίας;

Πακέτο κοινωνικών μέτρων ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Όμως, έχει αποδειχθεί δεκάδες φορές κατά το παρελθόν ότι με αυτήν την πολιτική, οι ασθενέστερες κοινωνικές τάξεις πλήττονται μεσοπρόθεσμα για όσα κερδίζουν βραχυπρόθεσμα. Γιατί οι συνήθεις προεκλογικού χαρακτήρα παροχές, όχι μόνον δεν καταφέρνουν να στηρίξουν το βιοτικό επίπεδο των ασθενέστερων τάξεων, αλλά ταυτοχρόνως οδηγούν σε δημοσιονομικές αναταραχές που τις πληρώνουν, πρώτα από όλους, οι δήθεν «ευνοημένοι».

Xρειάζονται νέες προτάσεις και, κυρίως, νέες πρακτικές για την αποτελεσματικότερη δράση του κοινωνικού κράτους στις σύγχρονες κοινωνίες των παγκοσμιοποιημένων αγορών. Kαι σε αυτό το σημείο πρέπει να εστιασθεί ο διάλογος και της Kεντροαριστεράς και της Kεντροδεξιάς, γιατί το «παλιό έχει πεθάνει» και για τις δύο μεγάλες «πολιτικο-ιδεολογικές» οικογένειες κομμάτων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.