Ο Δημος Κομοτηνης να κανει πραξη το ονειρο του Τασου Βαβατσικλη

Της Έκδοσης

Πρόταση από τον ιατρό-ποιητή Χασάν Αχμέτ

Να τιμήσει τη μνήμη του Δημάρχου Τάσου Βαβατσικλή καλεί τη Δημοτική Αρχή ο ιατρός- ποιητής κ. Χασάν Αχμέτ, που είχε διατελέσει και δημοτικός σύμβουλος με τη Νέα Πορεία.

Συγκεκριμένα ο κ. Χασάν Αχμέτ με επιστολή του προς το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής θυμίζει πως «ο μακαρίτης Δήμαρχος Τάσος Βαβατσικλής, είχε ένα ωραίο όνειρο. Ήθελε να φτιάξει μια μεγάλη βιβλιοθήκη των Βαλκανίων και να δωρίσει και τα βιβλία του, που προσεγγίζουν τον αριθμό των δύο χιλιάδων».

Κι αν ο εκλιπών δεν κατάφερε να υλοποιήσει την εν λόγω στόχευση ο γιατρός-ποιητής προτείνει «τώρα που φτιάξαμε την δημοτική βιβλιοθήκη, να ονομαστεί βιβλιοθήκη Βαλκανίων και να δοθεί και το όνομα του μακαρίτη Δημάρχου Τάσου Βαβατσικλή».

Ενδιαφέρουσα, αν μη τι άλλο πρόταση, εκτιμούμε, αφού ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά που διέκρινε την πολύπλευρη προσωπικότητα του Τάσου Βαβατσικλή ήταν η αγάπη του για τις εκδόσεις. Βιβλιοφάγος ο ίδιος είτε ως ιδιώτης είτε από τα δημόσια αξιώματα που αναδείχθηκε φρόντισε να συμβάλει στις έρευνες αλλά και στην έκδοση πληθώρας εντύπων, κάθε λογής θεματολογίας που πλούτιζαν τη βιβλιογραφία του τόπου και διέσωζαν κάτι από τη μνήμη του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του κ. Χασάν Αχμέτ που κατέθεσε την πρόταση και της θυγατέρας του Σεφαάτ Αμέτ, των οποίων οι πρώτες ποιητικές τους συλλογές εκδόθηκαν με τη φροντίδα του Τάσου Βαβατσικλή και μάλιστα ήταν από τις πρώτες -αν όχι οι πρώτες- που ήταν δίγλωσσες, στα ελληνικά και στα τούρκικα. 

Και επειδή η σχέση Τάσου Βαβατσικλή-βιβλίου χρειάζεται σελίδες ολόκληρες για να μπορέσει να αποτυπωθεί ικανοποιητικά ως ένα βαθμό, θα αρκεστούμε προς το παρόν μόνο στην παραπάνω αναφορά για τις ανάγκες αυτού του αναγκαστικά ευσύνοπτου κειμένου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.