Ο Χαρτης της Αυτοδιοικησης

Επιτέλους μετά από σειρά ετών φαίνεται ότι η Χάρτα της Αυτοδιοίκησης θα γίνει πραγματικότητα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων και την Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων ετοιμάζει την Χάρτα της Αυτοδιοίκησης που θα περιλαμβάνει και τον χάρτη των Δικαιωμάτων των πολιτών, όπως και θα ορίζει τις υποχρεώσεις των αυτοδιοικήσεων.

Ταυτόχρονα προβλέπεται εσωτερικός ελεγκτικός μηχανισμός.

Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα αλλαγής των γεωγραφικών ορίων των νομών, κατόπιν συναινέσεως.

Όμως από τα μέχρι τώρα γνωστά δεν περιλαμβάνεται η θέση για την αιρετή περιφέρεια και υπάρχει ασάφεια όσον αφορά τα οικονομικά δεδομένα.

Όντως πρόκειται για μια σημαντική καινοτομία η οποία αλλάζει την εικόνα της Αυτοδιοίκησης συνολικά, αλλά χρειάζεται βελτιώσεις οι οποίες θα καταστήσουν την Αυτοδιοίκηση πραγματικά ανεξάρτητη από την Κεντρική Διοίκηση.

Απαιτείται η καθιέρωση του θεσμού της αιρετής περιφέρειας, ώστε να ενδυναμωθεί το σύνολο της αυτοδιοίκησης. Αρνητικό γεγονός πάντως παραμένει η ουσιαστική κατάργηση των τοπικών συμβουλίων πράγμα για το οποίο έχει αντιδράσει έντονα και η ΚΕΔΚΕ.

Τυχόν δυσλειτουργίες των οργάνων δεν αντιμετωπίζονται με διοικητικές καταργήσεις.

Η υπόθεση της αυτοδιοίκησης είναι ίσως από τις πιο σημαντικές στον δημόσιο βίο της χώρας και με αυτήν την έννοια χρήζει και σοβαρότητας αλλά και σημαντικών παρεμβάσεων επί τα βελτίω.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.