Νεος προεδρος στο Κοσσοβο

Νέος πρόεδρος εκλέχτηκε χτες στο Κόσσοβο, νωρίτερα απ΄ ότι είχε αρχικά προγραμματιστεί, μετά τις πιέσεις της διεθνούς κοινότητας και των πολιτικών κομμάτων που ζήτησαν να διεξαχθεί σήμερα η ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή του διάδοχου του εκλιπόντα Ιμπραήμ Ρουγκόβα.

Νέος πρόεδρος του Κοσσόβου εξελέγη ο Φατμίρ Σεϊντίου, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου. Θεωρείται μετριοπαθής, αλλά το έργο του θα είναι δύσκολο εν όψει των κρίσιμων συνομιλιών για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου.

Στις πρώτες του δηλώσεις, αμέσως μετά την εκλογή του στο Κοινοβούλιο, ο νέος πρόεδρος του Κοσσόβου τόνισε ότι θα ακολουθήσει την πορεία προς την ανεξαρτησία της σερβικής αυτής επαρχίας, που χάραξε ο προκάτοχός του, Ιμπραήμ Ρουγκόβα.

Είναι γεγονός ότι νέος πρόεδρος του Κοσσόβου αναλαμβάνει βαρύ έργο γιατί παρά τη σημερινή σταθερότητα, το Κόσσοβο δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Είναι φτωχό και απομονωμένο από την υπόλοιπη Ευρώπη. Συγχρόνως έχει να αντιμετωπίσει τον αλβανικό εθνικισμό ο οποίος έχει περιορίσει τα δικαιώματα της σερβικής μειονότητας.

Το κυριότερο όμως είναι ότι ο διάδοχος του Ρουγκόβα πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη πολλών και διαφορετικών ομάδων, τους θερμόαιμους της γραμμής UCK, τους διανοούμενους ειρηνιστές της γραμμής Ρουγκόβα, τους Σέρβους και τους ξένους διπλωμάτες.

Το μέλλον θα δείξει…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.