Νεα Πραγματικοτητα

Η καθιέρωση του νέου ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος αναμφίβολα αποτελεί μία ιστορική τομή στην νεοελληνική πραγματικότητα. Ιδίως δε στον καιρό της προσαρμογής θα κριθεί η κοινωνική ευθύνη όσων μπορούν να διαμορφώσουν τις τιμές. Παράλληλα εκ των πραγμάτων και οι καταναλωτές θα αναγκαστούν να συνασπισθούν πίσω από τις ομάδες προστασίας του καταναλωτή, ώστε οι εταιρείες να γνωρίζουν ότι και οι πολίτες έχουν δύναμη.

Η καθιέρωση του νέου νομίσματος κάνει φανερές πλέον και τις μισθολογικές διαφορές που υπάρχουν εντός της Ένωσης. Η Ελλάδα μαζί με την Πορτογαλία καταλαμβάνουν τις δύο τελευταίες θέσεις στο σύνολο των κοινωνικών δαπανών, αλλά και στον τομέα της αγοραστικής δύναμης. Πεδίον δόξης λαμπρόν για τα συνδικάτα, πεδίον δόξης ώστε κάποια στιγμή, όχι στο μακρυνό μέλλον αλλά στο κοντινό παρόν, οι αποδοχές των εργαζομένων να φτάσουν τον κοινοτικό μέσο όρο. Θα αναγκαστεί επίσης η Ελλάδα να αυξήσει πολύ τις δαπάνες για την έρευνα και για το σύνολο της παιδείας. Διαφορετικά θα παρατηρεί τις εξελίξεις από διακριτική πλην όμως αισθητή απόσταση.

Ναι το ευρώ δεν θα λύσει από όνο του τα μεγάλα προβλήματα. Μπορεί στο συμβολικό επίπεδο να παίζει σημαντικό ρόλο, πλην όμως γενικά η πολιτική χειραφέτηση της Ευρώπης αργεί. Παραμένει ακόμη υπό την προστασία των Η.Π.Α. Το νέο νόμισμα, μπορεί να δηλώνει την πρόθεση της οικονομικής χειραφέτησης, αλλά αυτό δεν αρκεί. Γιατί τα κορυφαία ζητήματα απαιτούν πρωτίστως ουσιαστικές πολιτικές απαντήσεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.