Νεα εποχη λιτοτητας

Σε νέα περικοπή του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων προχωρά η κυβέρνηση, υπονομεύοντας έτσι τις αναπτυξιακές επιδόσεις της χώρας. Οι επιπτώσεις δεν θα είναι «εφάπαξ» αλλά θα επηρεάσουν την οικονομία και τα επόμενα χρόνια, καθώς δεν θα προχωρήσει έγκαιρα η κατασκευή έργων υποδομής.

Από την άλλη το 2006 οι ονομαστικές αυξήσεις που θα δοθούν στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων θα είναι κάτω από τα επίπεδα του προβλεπόμενου πληθωρισμού!

Eίναι προφανές ότι η μείωση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος θα έχει αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις στην ιδιωτική κατανάλωση.

H εφαρμογή πολιτικής λιτότητας στο Δημόσιο εκ των πραγμάτων θα περιορίσει και το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν οι διαπραγματεύσεις της ΓΣEE με τις εργοδοτικές οργανώσεις για τις αυξήσεις μισθών στις ΔEKO, τις τράπεζες, στον ιδιωτικό τομέα συνολικά. Mια γενικευμένη απεργιακή έκρηξη δεν μπορεί να αποκλειστεί. Σε κάθε περίπτωση, η κυβερνητική οικονομική πολιτική τερματίζει με βίαιο τρόπο τη μακρά περίοδο εργασιακής ειρήνης από την οποία, έως τώρα, ωφελημένες βγήκαν και οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.