Νεα Αμερικανικη βαση στην Αλεξανδρουπολη

Της Έκδοσης

Στις 14 Οκτωβρίου αναμένεται να υπογραφεί από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, η αναθεώρηση του Παραρτήματος της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), κοινώς η αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

Να υπενθυμίσουμε πως η τελευταία αναθεώρηση της Συμφωνίας είχε υπογραφεί το 2019 και ήταν αυτή που προέβλεπε, μεταξύ άλλων, την προσθήκη εγκαταστάσεων των οποίων θα μπορούσαν να κάνουν χρήση οι Αμερικάνοι με στόχο την αναμόρφωση του αποτυπώματός τους στην περιοχή, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν και η Αλεξανδρούπολη.

Στην αναθεωρημένη τώρα Συμφωνία που αναμένεται να υπογραφεί στις 14 Οκτωβρίου, προβλέπεται η «επέκταση» της συνεργασίας αυτής σε τέσσερις επιπλέον για την Ελλάδα περιοχές, μεταξύ των οποίων βρίσκεται εκ νέου η Αλεξανδρούπολη και συγκεκριμένα το Στρατόπεδο «Γιαννούλη» όπου αναμένεται να εγκατασταθούν Αμερικανικές δυνάμεις, για διάστημα τουλάχιστον πέντε ετών, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαχέονται η διάρκεια της νέας συμφωνίας θα είναι πενταετής, στην συνέχεια όμως θα ισχύει επ’ αόριστον εκτός και αν καταγγελθεί από μία εκ των δύο πλευρών.

Αξίζει να σημειωθεί πως και οι υπόλοιπες τρεις περιοχές, είναι γειτνιάζουσες των περιοχών που προέβλεπε η συμφωνία του 2019 και ειδικότερα ο Ναύσταθμος Κρήτης (στη Σούδα), το Πεδίο Βολής Λιτοχώρου Πιερίας και το Στρατόπεδο «Γεωργούλα» (κοντά στην Αεροπορική Βάση Λάρισας και στη Βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο).

Στο ερώτημα που ανακύπτει για την επιλογή των εν λόγω σημείων απάντησε ο ίδιος ο Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» τονίζοντας πως «λαμβάνοντας υπόψη τα γεγονότα στον Έβρο είναι περιττό να επεκταθώ αναφορικά με τη σημασία της», για να προσθέσει όμως πως η επιλογή του Έβρου έγινε τόσο δεδομένης της «μετατροπής» της περιοχής σε ενεργειακό κόμβο για τα Δυτικά Βαλκάνια και για την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, όσο για με την δυνατότητα ταχείας μεταφοράς και στάθμευσης αμερικανικών δυνάμεων στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία, κοινώς λόγω της στρατηγικής της θέσης.

Το ερώτημα που προκύπτει βέβαια είναι γιατί, κατ’ όπως λένε όπου σταθούν και όπου βρεθούν κυβερνητικά στελέχη, η στρατηγική θέση της Ελλάδας «αναβαθμίζεται», τόσο εντείνονται και οι εντάσεις… και βεβαίως μαζί της και η ανησυχία των πολιτών. Γίνεται να πάνε χέρι χέρι αναβάθμιση και ανησυχία;

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.