NATURA 2000: Φωνες βοωντων εν τη ερημω;

Στους «αντιφρονούντες» του σχεδιασμού επέκτασης του Δικτύου και ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ

Πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας κατά του προτεινόμενου σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος για επέκταση του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου NATURA 2000.
 
Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα σε επίπεδο Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, θέση κατά των σχεδιασμών του Υπουργείου έλαβε μέσω του «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Γιώργος Παυλίδης, ζητώντας μάλιστα αντί της επέκτασής του να υπάρξει μείωση των περιοχών με τη δημιουργία θυλάκων εξόδου προς τη θάλασσα, όσο και άλλοι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και φορείς, όπως η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Εμείς η Πόλη» Φελίνα Καζάκου, ο Δήμος Μαρωνείας – Σαπών δια ψηφίσματός του, αλλά και ο Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης, οι οποίοι εξέφρασαν την ανησυχία ως προς τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της επέκτασης της NATURA 2000 σε ευρύτερες θαλάσσιες περιοχές της ΠΑΜ-Θ.
 
Οι φωνές αντίδρασης όμως δεν περιορίζονται στα όρια της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καθώς σε όλο το μήκος και το πλάτος της Ελλάδας τοπική αυτοδιοίκηση και φορείς εκφράζουν την αντίθεσή τους, υπογραμμίζοντας πως η επέκταση του Δικτύου «παγώνει» οποιεσδήποτε προοπτικές ανάπτυξης.
 
Σε ό,τι αφορά ωστόσο την περιοχή μας, στην λίστα των «αντιφρονούντων» προστίθεται πλέον και ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου που παρέθεσε, τόνισε ότι το Δίκτυο ΝΑTURA με την υφιστάμενη μορφή του δεν μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και της ανάπτυξης.
 
Συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο ίδιος «βασικό ζητούμενο είναι η ανάπτυξη με τον απαραίτητο σεβασμό, φυσικά, στο περιβάλλον». Η ανάπτυξη αυτή όμως, όπως επεσήμανε, «δεν μπορεί να έρθει με τον τρόπο με τον οποίο θεσμοθετήθηκε το ΝΑΤURA» τονίζοντας ότι στρατηγικός στόχος του δικτύου αυτού ήταν εξ αρχής η ανάπτυξη με εργαλείο την οικολογία. «Καμία από τις παρεμβάσεις που υπήρχαν στα χαρτιά όταν το NATURA θεσμοθετήθηκε δεν υλοποιήθηκε» τόνισε ο ίδιος τασσόμενος υπέρ της αναθεώρησης του γενικότερου αναπτυξιακού σχεδιασμού των τοπικών κοινωνιών.
 
Ο βουλευτής Ροδόπης μάλιστα κατηγόρησε την κυβέρνηση για παντελή έλλειψη αναπτυξιακής προοπτικής και μελετών, τονίζοντας πως ανεξαρτήτως του Δικτύου NATURA δεν υπάρχει καμία σκέψη από πλευράς των κυβερνώντων για το πώς μπορούν οι παραλιακές ζώνες της χώρας να αξιοποιηθούν.
 
Οι αντιδράσεις για τους προωθούμενους σχεδιασμούς του Υπουργείου σχετικά με το Δίκτυο NATURA συνεχίζονται λοιπόν, μένει να δούμε αν οι κυβερνώντες θα συνεχίσουν με τα των σχεδιασμών αυτών αγνοώντας για ακόμα μία φορά επιδεικτικά τις αντιδράσεις, τα αιτήματα και τις προτάσεις των τοπικών κοινωνιών, όπως αντίστοιχα μένει να δούμε και το τι προτίθενται να πράξουν, αναλόγως των εξελίξεων, πολιτευτές, τοπική αυτοδιοίκηση και φορείς σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν «συμμορφωθεί» στις εκκλήσεις της κοινωνίας. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.