Να μην περιμενουμε αλλα τριαντα χρονια για την κατασκευη του φραγματος των Συμβολων

Της Έκδοσης

Ένα ακόμα βήμα για την κατασκευή του φράγματος των Συμβόλων, το οποίο πραγματικά θα δώσει λύση για την ύδρευση της Κομοτηνής, γίνεται με την ΜΠΕ που βρίσκεται σε διαβούλευση, όμως δυστυχώς τα βήματα αυτά, γίνονται με μεγάλη βραδύτητα.

Το ζήτημα του φράγματος συζητείται για σχεδόν 30 χρόνια, από το 1993, που σημαίνει πως αν πηγαίναμε και βάζαμε μερικές πέτρες κάθε μέρα, μέχρι τώρα θα το είχαμε φτιάξει.

Έτσι ξανασηκώνει κεφάλι η εγγενής αδυναμία του Ελληνικού Δημοσίου, σε όλες τις εκφάνσεις του, να προχωρήσει γρήγορα σε έργα, μας έχει φέρει να συζητάμε για τις Περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και όσο για το πότε θα προχωρήσει το έργο, έχει ο Θεός.

Και αυτό αφενός γιατί θα κοστίσει 15 εκ. ευρώ, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο που δύσκολα θα βρει ο Δήμος χωρίς την ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, αφετέρου έχει διαδικασίες και «βήματα» που θα γίνουν με σημαντική καθυστέρηση.

Το αρνητικό παράδειγμα άλλωστε υπάρχει στη Ροδόπη, το φράγμα Ιασίου, το οποίο όχι μόνο δεν έχει ολοκληρωθεί σχεδόν 20 χρόνια μετά την έναρξη της κατασκευής του, αλλά και δεν έχουν κατασκευαστεί τα δίκτυα για την άρδευση, καθιστώντας την δομή ουσιαστικά άχρηστη μέχρι να υλοποιηθούν.

Το πρόβλημα με τις καθυστερήσεις αυτές, όπως και άλλες που αφορούν αναδασμούς, πολεοδομικά και χωροταξικά σχέδια κ.ο.κ., είναι ότι ενώ ξοδεύονται πολλά εκατομμύρια για έργα υποδομής τα οποίο θα έχουν θετικό οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες, έχουν στην καλύτερη περίπτωση ξεπεραστεί από τις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα, και στην χειρότερη περίπτωση όταν ολοκληρωθούν, με μεγάλη καθυστέρηση, ουσιαστικά καθιστούν άχρηστους τους πόρους αλλά και τους κόπους που δαπανήθηκαν για να γίνουν πραγματικότητα. (βλέπε γενικό Πολεοδομικό Δήμου Κομοτηνής, που ήταν ανεπίκαιρο ήδη όταν εγκρίθηκε το 2012, μιας και η διαδικασία πήρε 20 χρόνια)

Όλη αυτή η κατάσταση όμως έχει δημιουργήσει, όχι μόνο στην περιοχή μας, μια νοοτροπία ωχαδερφισμού, με πολίτες και διοικήσεις να λειτουργούν με το σύνθημα «θα τελειώσει όταν τελειώσει». Με αυτή τη σκέψη στο μυαλό λοιπόν, καταλήγουμε ότι κανένα βουνό δεν μπορεί να ξεπεραστεί, καμία γραφειοκρατική διαδικασία δεν μπορεί να επιταχυνθεί, ο δρόμος προς την ολοκλήρωση είναι στρωμένος με εμπόδια, δυσκολίες, και παγίδες.

Σίγουρα υπάρχουν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και προβλήματα, όμως με αυτή την προσέγγιση, τις επιδεινώνουμε. Επιστρέφοντας στο θέμα του φράγματος των Συμβόλων, η ταχύτητα κατασκευής του θα επηρεάσει άμεσα και τους πολίτες, μιας και σύμφωνα με την μελέτη, αναμένεται κατά την κατασκευή να μειωθεί η δυνατότητα απόλειψης νερού από το σημερινό μικρό φράγμα υδροληψίας, που υποτίθεται πως θα υποκαταστήσει, όταν αυτή υλοποιηθεί, η σύνδεση του υδραγωγείου με το φράγμα Γρατινής, ακόμα ένα έργο για το οποίο όλα είναι έτοιμα, όμως συνέχεια κολλάμε στις λεπτομέρειες.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.