Μιση συγγνωμη

Της Έκδοσης

Αν και είμαστε υπέρμαχοι του δόγματος «το σφάλλειν ανθρώπινον το συγχωρείν θεϊκόν», ωστόσο δεν μπορούμε να μην καταθέσουμε τον προβληματισμό μας για τις άστοχες λεκτικές διατυπώσεις -όπως βολικά και αδόκιμα τις χαρακτηρίζουν – πολιτικών προσώπων.

Δεν λέμε, όλοι κάνουμε λάθη, πόσο μάλλον στον προφορικό λόγο, που έχει «φτερά», θα περίμενε όμως κανείς από έναν πολιτικό καριέρας, που είναι ασκημένος στο δημόσιο λόγο τέτοιες «αστοχίες» να μη γίνονται με τόσο μεγάλη ευκολία.

Αναφερόμαστε φυσικά στην περίπτωση του υπουργού ναυτιλίας κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη ο οποίος για το έγκλημα στον Πειραιά δήλωσε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής: «Θεωρώ ότι σήμερα υπάρχουν αυτοί που θρηνούν τον αδικοχαμένο και υπάρχουν και αυτοί που θρηνούν για αυτούς που πήγαν να κάνουν τη δουλειά τους, να φέρουν ένα μεροκάματο, και σήμερα βρίσκονται κατηγορούμενοι για δολοφονία».

Όπως ήταν φυσικό ξέσπασαν αντιδράσεις με τον υπουργό να επανέρχεται και να δηλώσει: «Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι αδιανόητο κάποιοι να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν πολιτικά το γεγονός και να με κατηγορήσουν για προσπάθεια εξίσωσης του θύματος με τους θύτες. Κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο για μένα. Θέλω να διαβεβαιώσω την οικογένεια του θύματος ότι το υπουργείο Ναυτιλίας θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να αποδοθούν οι ευθύνες σε αυτούς που πρέπει».

Απάντηση βεβαίως που δεν έπεισε και έτσι ο υπουργός προέβη με ανάρτησή του σε δεύτερη δήλωση. «Ζητώ συγγνώμη αν άθελά μου με λανθασμένη διατύπωση, ενδεχομένως κάποιοι εξέλαβαν την καταδίκη μου προς το περιστατικό και την ανάγκη διαλεύκανσής του, ως εξίσωση του θύματος με τον θύτη. Ο Αντώνης και η οικογένειά του είναι τα μεγάλα θύματα αυτής της τραγωδίας» έγραψε ο υπουργός.

Συμπέρασμα: Όπως συμβαίνει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, εμείς δεν εννοήσαμε «καλώς» τα «υψηλά» και «σύνθετα» νοήματα που χρησιμοποίησε ο υπουργός στην πρώτη του δήλωση και τον κατηγορήσαμε ασκόπως.

Κοινώς μισή η συγνώμη του υπουργού, κι αυτή για άλλο λόγο.

Σαν πολλές μισές πολιτικές συγγνώμες όμως δεν έχουν μαζευτεί τελευταία;

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.