Μηπως ηρθε η ωρα για ετησιο προγραμμα δρασεων του Δημου Κομοτηνης;

Τις κάνουλες της χρηματοδότησης για εκδηλώσεις συλλόγων φαίνεται πως έχει ανοίξει ο Δήμος Κομοτηνής, μιας και από το Δημοτικό Συμβούλιο το τελευταίο διάστημα περνούν διάφορες εισηγήσεις για αυτές.
 
Τις παλιές εποχές βέβαια είναι γνωστό πως οι επιδοτήσεις συλλόγων έρρεαν, όμως λίγο η κρίση, λίγο οι αλλαγές του Καλλικράτη που δεν επιτρέπουν την απευθείας χρηματοδότηση συλλόγων αλλά μόνο εκδηλώσεων, και λίγο η άσχημη οικονομική κατάσταση του Δήμου Κομοτηνής είχαν βάλει στον «πάγο» αυτές τις χρηματοδοτήσεις, παρόλο που για να λέμε του στραβού το δίκιο, η ΔΚΕΠΠΑΚ συνέχισε να στηρίζει, όσο μπορούσε, τις διάφορες εκδηλώσεις, και προχωρά ακάθεκτη έχοντας και ενισχυμένη χρηματοδότηση φέτος.
 
Οι καιροί όμως πέρασαν, και από ό,τι φαίνεται οι χρηματοδοτήσεις από το Δημοτικό Συμβούλιο ξεκίνησαν να κυλούν, με όλο και περισσότερους συλλόγους να περνούν από το Συμβούλιο για να χρηματοδοτηθούν, όπως θα γνωρίζετε ήδη διαβάζοντας την εφημερίδα μας.
 
Η όλη όμως αυτή κατάσταση, ίσως και λόγω του ότι είναι πρωτόγνωρη για κάποιους (πολλοί σύμβουλοι δεν συμμετείχαν στο Δημοτικό τις παλιές εποχές) έχει κάνει κάποιους συμβούλους τόσο σε προηγούμενες συνεδριάσεις, αλλά και στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας, να εκφράσουν όχι την αντίθεσή τους, άλλωστε οι δράσεις ποτέ δεν είναι πρόχειρες ή χωρίς αιτιολόγηση, αλλά περισσότερο την απορία τους για τον αποσπασματικό χαρακτήρα όλων αυτών των χρηματοδοτήσεων από πλευρά του Δήμου.
 
Ίσως ήρθε επιτέλους η ώρα να υπάρξει μια καλύτερη εικόνα της όλης στήριξης του Δήμου στους διάφορους συλλόγους, μέσα από ένα προγραμματισμό και την διαμόρφωση ενός ετήσιου προγράμματος δράσεων, στο οποίο θα εντάσσονται οι διάφοροι σύλλογοι, το οποίο φυσικά δεν θα αποτελεί ευαγγέλιο, αλλά θα δίνει ένα μπούσουλα για τις δράσεις που θα χρηματοδοτούνται κάθε χρόνο.
 
Με αυτό τον τρόπο και δεν θα εμφανίζονται δράσεις, για τις οποίες έχει γίνει προεργασία μηνών, σαν από το πουθενά σε μια συνεδρίαση του Συμβουλίου, αλλά θα υπάρχει και περισσότερος χρόνος για την οργάνωσή τους και την σωστή πραγματοποίησή τους, αλλά και να μην έχουμε φαινόμενα της ακύρωσης της χρηματοδότησης από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
 
Ένα τέτοιο ετήσιο πρόγραμμα δράσεων θα βοηθούσε και τους διάφορους συλλόγους, οι οποίοι θα μπορούν να δουν πως μπορούν να χρηματοδοτηθούν οι δράσεις που σχεδιάζουν, πώς να αποφύγουν το «μπούκωμα» πολλών δράσεων την ίδια περίοδο ώστε και το κοινό να μην μοιράζεται, αλλά και να κάνουν μια καλύτερη προετοιμασία.
 
Η ιδέα δεν είναι καινούρια, άλλωστε πρόσφατα είχε προτείνει κάτι ανάλογο η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Πρόεδρος  της Επιτροπής Ανάπτυξης, η οποία έχει την αρμοδιότητα για τις εκδηλώσεις από πλευράς Περιφέρειας, κ. Ελένη Δημούδη.
 
Άλλωστε δεν είναι κάτι πολύ διαφορετικό από τη δημιουργία του τεχνικού προγράμματος του Δήμου. Βάζεις αυτά που σχεδιάζεις, και αν χρειαστεί το αναμορφώνεις. Και ήδη τόσο η ΔΚΕΠΠΑΚ, όσο και το ΔΗΠΕΘΕ, υποβάλλουν κάθε χρόνο προγράμματα δράσεων, με συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις, γιατί να μην το κάνει αυτό ο Δήμος Κομοτηνής στον πολιτιστικό τομέα, μιας και πλέον χρηματοδοτεί ανεξάρτητα αυτών των δύο δομών εκδηλώσεις; 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.