Μικρο το «καλαθι του νοικοκυριου»

Της έκδοσης

Δεν ξέρουμε για εσάς, αλλά εμείς, έως την ώρα που γράφονται τούτες οι γραμμές, 5 δηλαδή η ώρα το απόγευμα της Τετάρτης, 2 Νοεμβρίου, δεν καταφέραμε να μπούμε στην πλατφόρμα e-katanalotis.gr ώστε να δούμε ιδίοις όμασι τις λίστες των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ των προϊόντων που συμμετέχουν στο «Καλάθι του Νοικοκυριού» που έκανε χθες «πρεμιέρα».

Η πρεμιέρα του μέτρου έγινε χθες, με προβλήματα που ξεπερνούν τα της πλατφόρμας και εντοπίζονται κυρίως στην δυσαρέσκεια των πολιτών, οι οποίοι παρά τις μειωμένες τιμές σε 51 κατηγορίες προϊόντων, δεν είδαν τον λογαριασμό του σούπερ μάρκετ τους να κατεβαίνει. Τουλάχιστον μια μεγάλη πλειοψηφία. Κι αυτό γιατί όπως καταγγέλλουν με την προαναγγελία του μέτρου οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ έσπευσαν να ανεβάσουν ακόμα περισσότερο τις τιμές στις εκτός καλαθιού κατηγορίες προϊόντων ώστε να «ισοσταθμίσουν» τα χαμένα από τις προσφορές έσοδα τους.

Και δεν το λένε μόνο οι πολίτες αλλά και η Επιτροπή Ανταγωνισμού η οποία σε σχετική της γνωμοδότηση επεσήμανε το λάθος της ελευθερίας της επιλογής των προϊόντων που άφησε η κυβέρνηση σε κάθε εταιρεία, τονίζοντας τον κίνδυνο αύξησης των τιμών στα υπόλοιπα προϊόντα, αλλά και ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού που δημιουργείται σε βάρος των πιο μικρών επιχειρήσεων.

Οι πολίτες καταγγέλλουν τις αυξήσεις σε αρκετά προϊόντα που ξεπερνούν το 10% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ άλυτο παραμένει το πρόβλημα με τις ποσότητες οι οποίες παρότι μειώνονται οι τιμές τους ανεβαίνουν, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση αυτή των απορρυπαντικών.

Και η πρώτη είναι δεν αρκεί για να κρίνουμε την επιτυχία ενός μέτρου και δη ενός μέτρου που επιδιώκει να «ελαφρύνει» τα οικονομικά βάρη των πολιτών, αν κρίνουμε από τις πρώτες αντιδράσεις, μάλλον αποτυχημένο θα κριθεί, δεδομένων των προαναφερθέντων που ενισχύονται και λόγο της πλήρους απουσίας ελέγχων… πλην αυτών που γίνονται παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη για τις κάμερες!

Μικρό καλάθι κρατούσαμε σίγουρα, «μικρό καλάθι» κρατάμε και για την επιτυχία του μέτρου!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.