Μια προδιαγεγραμμενη αποτυχια στην καταβολη της ενισχυσης της ΚΑΠ

Της έκδοσης

Μπορεί το μπαλάκι αυτές τις μέρες, για την απογοητευτική καταβολή της ενίσχυσης στους παραγωγούς να πετάγεται από το ΥΠΑΑΤ στον ΟΠΕΚΕΠΕ και πίσω, όμως η αλήθεια είναι πως τα μηνύματα ήταν αρνητικά ακόμα από την αρχή της καλλιεργητικής χρονιάς, αλλά και προφανή.

Ήδη στις εκδηλώσεις που λάμβαναν χώρα τον Δεκέμβριο του 2022, για τη νέα ΚΑΠ, όσοι έκαναν την ενημέρωση, την έκαναν στο περίπου, μιας και το Υπουργείο δεν είχε εξειδικεύσει τις λεπτομέρειες, οπότε πολλοί καλλιεργητές, ιδιαίτερα αυτοί που ήδη είχαν φυτέψει τις καλλιέργειές τους, πήγαιναν στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα, ενώ υπήρχαν και άνθρωποι που φοβόντουσαν «σφαγή» στην πρώτη περίοδο της ΚΑΠ.

Την ίδια ώρα, οι αλλαγές στην νέα ΚΑΠ, απαιτούσαν προσαρμογές που ίσως δεν είναι τόσο δύσκολες σε άλλες χώρες, όπου ο αγροτικός τομέας βρίσκεται πολύ πιο μπροστά από το δικό μας και σε οργάνωση, αλλά και εκπαίδευση, κάνοντας τους συναδέρφους των αγροτών μας πολύ πιο ευέλικτους, αλλά στην Ελλάδα απαιτούσε εκτεταμένες ενημερώσεις από τις αρχές, καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, κάτι που, εκτός και αν μας ξέφυγε, δεν συνέβη καθόλου.

Δεν είναι λοιπόν περίεργο αυτό που συνέβη, και οι σπόροι του προβλήματος πηγαίνουν πολύ πιο πίσω από τον φετινό Οκτώβριο και την τρέχουσα ΚΑΠ, στην αδυναμία διαδοχικών ηγεσιών του Υπουργείου να ξεκαθαρίσουν τι θέλουν τόσο από το πληροφοριακό σύστημα, αλλά και από τους ίδιους τους παραγωγούς.

Η αλήθεια είναι πως δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε προβλήματα με το σύστημα πληρωμών, και τις περισσότερες φορές αν οφείλονται σε λάθη μπορούν να διορθωθούν αν και εγκυμονούν ταλαιπωρία για τους δικαιούχους, που μπορεί να είναι και μακροχρόνια.

Όταν όμως δεν υπάρχει καμία κατεύθυνση για την γεωργία και την κτηνοτροφία στη χώρα μας, όταν όλα στήνονται στην λογική του «έλα μωρε…» παραπέμποντας τη λύση στις καλένδες (ή στις επόμενες ηγεσίες υπουργείων, Οργανισμών και όλων των εμπλεκόμενων) τότε θα βρισκόμαστε κάθε φορά, στο ίδιο έργο θεατές, και θα αναρωτιόμαστε τι πήγε στραβά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.