Μια «παραλογη» της Θρακης

Πόσο λίγο γνωρίζουμε τον τόπο μας; Θαυμάζουμε και απορούμε με τους μύθους και τις παραδόσεις άλλων περιοχών κι αγνοούμε τη λαϊκή παράδοση του δικού μας τόπου. Αφήνουμε να χάνονται μαζί με τους ανθρώπους που έζησαν κι ήταν κομμάτια αυτής της παράδοσης όλο αυτό το υλικό, που θα μπορούσε να συνοδεύει κάθε περιήγησή μας, πραγματική ή νοητή, στις ομορφιές του ορεινού όγκου.
 
Σε κουβέντα με φίλο και συνάδελφο, έμαθα μια πολύ όμορφη παράδοση που υπάρχει στο χωριό Σαρακηνή, στις κορυφές της Ροδόπης, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.
 
Εκεί λοιπόν στην Σαρακηνή, υπάρχει έξω από το χωριό μια ρωγμή στο βράχο απ’ όπου τρέχει ένα γαλακτώδες υγρό. Οι μωρομάνες που σταματά το γάλα τους και δεν μπορούν να θηλάσουν, δίνουν από αυτό το υγρό στα μωρά τους.
 
Ο μύθος λέει πως πριν πολλά χρόνια ο άρχοντας της περιοχής θέλησε να χτίσει ένα κάστρο. Οι κάτοικοι έμπαιναν κάθε μέρα στη σειρά για να κουβαλήσουν τις πέτρες από το ποτάμι. Μόλις όμως έφτανε σε ένα ύψος το τείχος γκρεμίζονταν. Μετά από πολλές προσπάθειες αποφάσισαν πως κάποιος έπρεπε να θυσιαστεί. Η επιλογή ήταν δύσκολη. Η λύση όμως βρέθηκε. Κάθε μέρα κάποιος ετοίμαζε φαγητό για τους ανθρώπους που δούλευαν. Οποιανού σειρά ήταν να πάει φαγητό, αυτόν θα θυσίαζαν. Την επομένη μέρα όμως σειρά είχε μια μωρομάνα που ακόμα θήλαζε το μωρό της. Μόλις έφτασε στο κάστρο η θυσία ήταν πια αναπόφευκτη. Ο καημός της μάνας όμως για το ατάιστο μωρό της κάνει το γάλα της να τρέχει ακόμα από το βράχο αυτό.
 
Μια ακόμα παραλλαγή του μύθου της θυσίας μιας γυναίκας για να στεριώσει το οικοδόμημα που θα μπορούσε να αποτελέσει μια ακόμα παραλογή.
 
*Η Μαρία Δήμου είναι εκπαιδευτικός. Διατηρεί το προσωπικό blog peridiavenontasstonkosmo.blogspot.gr.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.