Μια μονο Κυριακη για τους Δημους της Ροδοπης;

Της έκδοσης

Με τις υποψηφιότητες για τους Δήμους της Ροδόπης στις επερχόμενες εκλογές να έχουν πλέον κλειδώσει, (εκτός απροόπτου στο πρωτοδικείο, μιας και στην περιοχή μας έχουμε στο παρελθόν ζήσει τέτοιες ανατροπές) φαίνεται πως οι περιορισμοί που τέθηκαν για τις υποψηφιότητες, αλλά και η πρόβλεψη για εκλογή από την πρώτη Κυριακή για όποιο συνδυασμό ξεπεράσει το 43%, είναι πολύ πιθανό να έχει ως αποτέλεσμα να δούμε την εκλογική διαδικασία, στον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης, να ολοκληρώνεται από την πρώτη Κυριακή.

Σε δύο δήμους είναι απολύτως σίγουρο, μιας και τόσο στο Δήμο Ιάσμου, όσο και στο Δήμο Μαρωνείας Σαπών, έχουμε μόνο δύο συνδυασμούς, και έτσι όλα θα κριθούν την πρώτη Κυριακή.

Στο Δήμο Αρριανών, με τρεις συνδυασμούς να συμμετέχουν, σημαντικό ρόλο θα παίξει η δυναμική του «νέου» υποψηφίου, Μουλταζά Ταρκάν, που θέλει να μπει σφήνα ανάμεσα στους Αμέτ Ριτβάν και Χουσεΐν Ερδέμ, που στις προηγούμενες εκλογές είχαν λάβει 47,95% και 41,05% αντίστοιχα.

Βέβαια ο Δήμος Αρριανών δεν είναι ξένος στις ανατροπές και στις «μοιρασιές», μιας και το 2014 οι τρεις πρώτοι συνδυασμοί (από τους τέσσερις) είχαν μεταξύ τους διαφορά μόλις 3 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ και το 2010, τις πρώτες εκλογές στον ενιαίο Καλλικρατικό Δήμο, ο πρώτος συνδυασμός του Χαλήτ Μεμέτ είχε λάβει 42,58%, μόνο για να χάσει από τον αντίπαλό του στον δεύτερο γύρο Ιμπραήμ Σερήφ που είχε λάβει μόλις 30,56%.

Όσο για το Δήμο Κομοτηνής, όλα θα εξαρτηθούν από τη δυναμική των δύο «μικρότερων» συνδυασμών, που στις εκλογές του 2019, με τους ίδιους επικεφαλής, είχαν λάβει μαζί ποσοστό που ξεπερνούσε ελάχιστα το 10%.

Επίσης δεν έχουν και την ιστορία με το μέρος τους, μιας και ο Σπάρτακος ποτέ δεν κατάφερε να φτάσει διψήφια ποσοστά (είχε φτάσει το 9,22% το 2014 με επικεφαλής τον κ. Νεκτάριο Δαπέργολα) ενώ η Λαϊκή Συσπείρωση πάντα κινούνταν μεταξύ 3 και 4%.

Η έλλειψη βέβαια άλλων συνδυασμών, που πάντα τραβούσαν ψήφους από τους δύο «μεγάλους», αλλά και τυχόν φθορά που μπορεί να έχει υπάρξει στις μεγαλύτερες παρατάξεις, μιας και είναι παλιοί γνώριμοι στους πολίτες, μπορεί να βελτιώσει τις επιδόσεις των παρατάξεων, που θα πρέπει όμως για να «κόψουν» την πρώτη Κυριακή, ρεαλιστικά, να πιάσουν ποσοστό 20% και παραπάνω μεταξύ τους (το μίνιμουμ είναι θεωρητικά 14%, αλλά αυτό προϋποθέτει πως οι δύο πρώτοι συνδυασμοί θα έχουν ισοψηφία μεταξύ τους), μιας και όποιος κόψει πρώτος το νήμα στο 43%, πάει κατευθείαν στο Δημαρχείο.

Να θυμίσουμε πως η Κοινωνία Πολιτών, τόσο με επικεφαλής τον κ. Γιώργο Πετρίδη όσο και με επικεφαλής τον κ. Γιάννη Γκαράνη, δεν έχει πέσει ποτέ κάτω από το 43%, ακόμα και το 2019, όταν είχαμε συνολικά έξι συνδυασμούς στον πρώτο γύρο.

Φυσικά όλα αυτά, είναι ασκήσεις επί χάρτου, και τον τελικό λόγο, όπως πάντα θα τον έχει ο λαός, που μπορεί να ανεβάσει κάποιον ψηλά στην δόξα της νίκης, ή να τον ρίξει στα τάρταρα της απελπισίας. Σημαντικό ρόλο θα παίξει και η αποχή, που στο Δήμο Κομοτηνής από το 37% το 2006, έφτασε σχεδόν το 50% στις εκλογές του 2019.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.