Μια μικρη «αλχημεια» και μερικες λεπτομερειες

Η κυρία Μπακογιάννη έκανε μια μικρή αλχημεία. Είπε ότι τα τελευταία 40 χρόνια οι κυβερνήσεις επιβάρυναν τον λαό με 8 δις ευρώ χρέη κατά μέσο, ενώ ο Σύριζα με 90 δις σε επτά μήνες. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. επιβάρυναν τον ελληνικό λαό με 340 δις ευρώ χρέος, αυτό παρέλαβε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι το χρέος που μας οδήγησε στα μνημόνια της καταστροφής. Δεν είναι του παρόντος σχολίου, άλλωστε είναι γνωστά, γιατί και πώς οδηγηθήκαμε εδώ. Όμως η χώρα χρειάζεται 50 δις για τα επόμενα τρία χρόνια για να πληρώσει χρέη που δημιούργησαν το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ.
 
Για να δούμε μερικά στοιχεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε τα 86 δις για 3 χρόνια, άρα σταθερότητα, με επιτόκια της τάξης του 1,5%, σε σχέση με εκείνα της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ που ήταν, στο περίπου, 5%. Τα χρήματα που δανείστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποπληρωθούν σε βάθος 30 χρόνων και όχι σε 5 που ίσχυε στις προηγούμενες συμφωνίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε η νέα συμφωνία να διέπεται από το διεθνές δίκαιο και όχι το αγγλικό όπως είχαν δεχτεί το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. Ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης πέτυχε το μείζον: Υπάρχει ρητή δέσμευση στη συμφωνία για το χρέος. Τώρα το θέμα είναι πια το πόσο θα μειωθεί και όχι αν θα μειωθεί. Να θυμίσω ότι για το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, η άποψη ήταν ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Να θυμίσω επίσης ότι η συμφωνία που πέτυχε ο Τσίπρας διατηρεί την κρατική ασυλία έναντι των δανειστών. Ενώ οι προηγούμενες συμφωνίες είχαν στείλει την κρατική ασυλία στον αγύριστο.
 
Ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε και το πακέτο Γιούνγκερ ύψους 35 δις για την ανάπτυξη. Η κυβέρνηση πέτυχε επίσης να βάλει σε κίνηση τα ζητήματα της διαφθοράς και της διαπλοκής. Παράδειγμα, ταυτοποιήθηκαν τα 1.300 πρόσωπα που πήραν δάνεια ύψους 5 δις ευρώ από την ΑΤΕ και ερευνώνται. Γίνονται εισπράξεις από τις λίστες Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν κ.λ.π. Ο κύριος Μεϊμαράκης είπε ότι η πολιτική ηγεσία δεν μπορεί να κάνει τίποτε παρά μόνο να εύχεται να κάνει γρήγορα η δικαιοσύνη. Σαφές το μήνυμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέβασε το νομοσχέδιο για τα κανάλια και οι ιδιοκτήτες τους κλήθηκαν για πρώτη φορά να πληρώσουν τέλη και φόρους. Η κυρία Βούλτεψη της Ν.Δ. δήλωσε ότι δεν χρειάζεται κανένας νόμος για τα κανάλια. Σαφές το μήνυμα. Στα πλαίσια της διακομματικής για τον τηλεοπτικό χρόνο η Ν.Δ. και το Ποτάμι απαίτησαν να πληρώσει το δημόσιο 6.000.000 ευρώ στα κανάλια, ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε. Και εδώ το μήνυμα είναι σαφές.
 
Σε πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή ο Μανώλης Κεφαλογιάννης της Ν.Δ. επιτέθηκε μα ανοίκειο και χυδαίο τρόπο στον Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος στην αρχή χαμογελούσε και μετά αποχώρησε αξιοπρεπώς. Γιατί όταν ο Κεφαλογιάννης λέει μεταξύ άλλων «κοσμίων» «εγώ σπούδασα στο london school, εσείς δεν ξέρω τι σκατά έχετε κάνει στη ζωή σας» κάνει φανερή τη διαφορά. Αυτή είναι η Δεξιά. Μια παράταξη που θεωρεί ότι το κράτος είναι δικό της. Και, όταν γίνονται «ατυχήματα» τύπου ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να τερματίζονται άμεσα. Δεν έχει νόημα να γράψω περισσότερα. Τα ξέρουμε καλά.
 
Το ερώτημα είναι απλό και αφορά στους πολίτες: Στ’ αλήθεια θέλει κανείς να εμπιστευθεί τη Δεξιά για το οτιδήποτε πια; Δεν διστάζω να σας πω πως η συμφωνία είναι δύσκολη. Έχει δύσκολα μέτρα, αλλά έχει και σοβαρές ρωγμές. Στο χέρι μας είναι να διευρύνουμε τις ρωγμές. Τόσο απλά. Πιστεύει κανείς ότι η Ν.Δ. θα θελήσει να διευρύνει τις ρωγμές ή το αντίθετο; Είναι σαφής η απάντηση. Η. Ν.Δ. μας έχει δείξει τι θέλει, ξέρουμε τι έχει κάνει. Έχουμε δικαίωμα να το ξεχάσουμε;
Υ.Γ. Το γελοίο είναι ότι εγκαλούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι μέσα σε 6 μήνες δεν υλοποίησε το πρόγραμμά του. Ενώ εκείνοι; Θα μας πουν το πρόγραμμά τους; Το ξέρουμε βέβαια αλλά θα μας το πουν; Να θυμίσω ότι αυτοί οι ίδιοι χαρακτήριζαν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ κάτι παρόμοιο με την Οχτωβριανή Επανάσταση. Παρόλα αυτά, παρόλες τις δυσκολίες, ο ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε ένα σημαντικό κομμάτι από το πρόγραμμά του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.