Mια ιστορικη ημερα

Μετά από 27 ολόκληρα χρόνια η ανομία τελειώνει. Η τροπολογία που πέρασε προχθές το βράδυ από την Βουλή βάζει τέλος στο χάος των καναλιών. Περιμένουμε τον διαγωνισμό για να ολοκληρωθεί η μετάβαση στην νομιμότητα. Οι άδειες για τα κανάλια εθνικής εμβέλειας θα είναι 4. Αυτοί που θα πάρουν τις άδειες θα πρέπει να αποδείξουν ότι είναι βιώσιμοι. Να μην χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία, να μην έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, να είναι εντάξει απέναντι στους εργαζόμενους τους αλλά και στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
 
Απλά και αυτονόητα πράγματα. Αυτά επιβάλλει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Την νομιμότητα. Ποιοι αντέδρασαν με πρωτοφανή λύσσα; Η Ν.Δ. το ΠΑΣΟΚ το υπόλοιπον ΔΗΜΑΡ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων. Αναφέρω τα κόμματα για έναν απλό λόγο. Για να καταδειχτεί το μέγεθος της διαπλοκής τους και της διαφθοράς τους. Ειδικά του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Υπήρξαν οι καλύτεροι υπερασπιστές των καναλαρχών, των κατά Καραμανλή “νταβατζήδων”. Και είχε ενδιαφέρον η χθεσινή συζήτηση γιατί όταν ο Νίκος Παπάς υπενθύμισε στην Ν.Δ. το θέμα του βασικού μετόχου. Και οι νεοδημοκράτες σταμάτησαν τις φωνές και σίγησαν. Μελαγχολία γι’ αυτό που δεν έκαναν οι ίδιοι, όταν είχαν την εξουσία. Μελαγχολία γιατί το έκανε ο πολιτικός τους αντίπαλος. Μελαγχολία γιατί δεν μπόρεσαν ούτε προχθές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Ο Καραμανλής έλειπε. Και αυτό δείχνει πολλά στον χώρο της συντηρητικής παράταξης. Άβουλοι, υπηρέτες πολλών αφεντάδων, των καναλαρχών, οι νεοδημοκράτες και οι πασόκοι ούρλιαζαν στη Βουλή υπερασπιζόμενοι τα αφεντικά τους.
 
Και το ανήθικο πέραν κάθε ορίου: Οι παράνομοι βάζουν μπροστά τους εργαζόμενους τους. Ότι θα χάσουν τις θέσεις εργασίας. Δηλαδή θέλω να είμαι παράνομος και να μείνω παράνομος για να έχεις εσύ δουλειά. Και αυτό το κατάπτυστο επιχείρημα το χρησιμοποιούσαν οι νεοδημοκράτες και οι πασόκοι. Αυτοί κυβερνούσαν, αυτοί και τα κανάλια τους. Ή μάλλον τα κανάλια και αυτοί. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία τώρα να κατοχυρωθεί και η ανεξαρτησία των δημοσιογράφων σε σχέση με τον ιδιοκτήτη του μέσου όπως συμβαίνει και στο εξωτερικό, στην Ευρώπη.
 
Αλλά προχθές έπεσαν οι μάσκες των “εκσυγχρονιστών”, των “μεταρρυθμιστών” αυτών που επί 40 χρόνια θεωρούσαν πως η χώρα είναι τσιφλίκι τους. Οι νεοδημοκράτες και οι πασόκοι έκαναν ό,τι μπορούσαν αυτό το διάστημα για να μην φτάσουμε στην προχθεσινή μέρα. Δεν τα κατάφεραν. Δεν κατάφεραν όχι γιατί το ήθελε η κυβέρνηση, που το ήθελε, αλλά γιατί πρωτίστως το ήθελαν οι πολίτες. Γιατί πολύ απλά μπούχτισαν από την χυδαία προπαγάνδα όλα τα τελευταία χρόνια. Μπούχτισαν από την ασυλία που είχαν οι καναλάρχες εργολάβοι, πλοιοκτήτες και ό,τι άλλο όλα αυτά τα χρόνια. Και η κυβέρνηση τόλμησε να συγκρουστεί με ένα από τα σάπια κομμάτια, ίσως το πιο σάπιο, της δημόσιας ζωής. Και η αντιπολίτευση ταυτίστηκε με ό,τι πιο σάπιο σημάδεψε αυτόν τον τόπο τα τελευταία χρόνια. Πλήρως αναξιόπιστοι, πλήρως διαπλεκόμενοι, πλήρως τυχάρπαστοι. Αυτοί ήταν αυτοί είναι. Το έδειξαν ξεκάθαρα με κραυγές για να γίνουν πιο αρεστοί στους αφεντάδες τους.
 
Υ.Γ. Τα κανάλια έριξαν τον Σαμαρά είπε ο Βενιζέλος. Και τα τσιμέντα έπεσαν από την σοφία του ανδρός.
 
*Ο Σταμάτης Σακελλίων είναι συντονιστής της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.