Μια ηλιολουστη ημερα μνημης

Πολλή καλή εντύπωση ομολογουμένως προκάλεσε κατά πολλούς η καμπάνια ενημέρωσης της Τροχαίας στην πλατεία της Κομοτηνής το Σαββατοκύριακο και δη την Κυριακή 21η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων.

 

Τους χάλασε όμως την διάθεση, λένε, η θέα με το τρακαρισμένο αυτοκίνητο που μαρτυρούσε τον κίνδυνο του θανάτου και εφιστούσε την προσοχή στη ζωή τελικά.
Η Κυριακάτικη ευθυμία μας βλέπετε δεν έχει περιθώρια σε καιρούς κρίσης να πλήττεται, η σχόλη μας με καφέ και τσιγάρο και παιδιά να παίζουν στον ήλιο δεν έχει χώρο για προβληματισμό.

 

Κακώς όμως, γιατί η ζωή δεν γίνεται καλύτερη με χάπια ηλιοφάνειας -τουλάχιστον όχι μόνο- αλλά και με σοβαρές προσπάθειες και με προβληματισμό.
Τα στοιχεία της έρευνας είναι αμείλικτα: Τα τροχαία δυστυχήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στις ηλικίες 18 έως 44 ετών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Τα τελευταία 50 χρόνια η Ελλάδα έχει χάσει λόγω των θανάτων στην άσφαλτο μία μεγάλη πόλη, ενώ μετρά τραυματίες τόσους όσος ο πληθυσμός μιας πόλης όση η Θεσσαλονίκη.

 

Κάθε χρόνο η χώρα μετρά 3.650 νεκρούς, περισσότερους από 10.000 παραπληγικούς, 45.000 τραυματίες, ενώ περίπου 2.500 μικρά παιδιά συνεχίζουν τη ζωή τους με μόνιμες αναπηρίες.
Την Κυριακή οι ποδηλάτες της Αθήνας έκαναν «μαύρη» ποδηλατοπορεία στο κέντρο της Αθήνας ποδηλάτες, λόγω της παγκόσμιας ημέρας μνήμης για τα θύματα των τροχαίων δυστυχημάτων.

 

Καλές οι πορείες με κηδειόχαρτα για τα εργασιακά δικαιώματα και το δικαίωμά μας στην εργασία, να βγούμε με μαύρες σημαίες στο δρόμο για τα παιδιά μας που θα έχουν άδεια διαθήκη από μας, αλλά ας έχουν παρακαταθήκη τουλάχιστον την προάσπιση της ζωής, το δικαίωμα να απολαμβάνουν αυτό τον ήλιο που τόσο μας άρεσε το Σαββατοκύριακο… χωρίς τη ζωή τι να την κάνεις και τη διαθήκη; Πού να αφήσεις τα υπάρχοντα και τα όνειρά σου αν η άσφαλτος σου πάρει τους φίλους, τους συγγενείς και τους γνωστούς; Αγώνας αλλά γλυκός και χιλιοτραγουδισμένος η ζωή… ας μη τη σπαταλάμε…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.