Μια επετειος ανουσια

Τα εξήντα χρόνια από την ίδρυσή του γιόρτασε χθες ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Οι καταθέσεις στεφάνων, τα λόγια προσδοκίας περί ειρήνης φαντάζουν ομιχλώδη μπρος στον προβληματισμό που υπάρχει για το έργο του και τη συνέχιση της λειτουργίας του.

Είναι η αλήθεια ότι ζούμε μια νέα παγκόσμια πραγματικότητα αλλαγής των διεθνών σχέσεων, αντιφάσεων και αντιθέσεων στις πολιτικές αποφάσεις και θέσεις των κρατών, απ’ όπου όμως ξεπηδά η ανάγκη ενός οργανισμού που θα μπορεί να αποτελέσει τη συνισταμένη μεταξύ όλων αυτών. Και αυτό ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών δεν μπόρεσε να το υλοποιήσει. Δεν μπόρεσε να αναλάβει τις πρωτοβουλίες εκείνες που ο ρόλος του επιτάσσει, ώστε ο κόσμος να μην μπει σε ένα κύκλο βίας και αίματος. Παραδείγματα η Γιουγκοσλαβία και το Ιράκ.

Στις μέρες μας υπάρχει υψηλός βαθμός αβεβαιότητας στον κόσμο, δεδομένου ότι πολλές αναπτυσσόμενες χώρες δεν έχουν ακόμα καταφέρει να επιλύσουν ζητήματα μείζονος σημασίας, όπως αυτό της πείνας και ούτε αναμένεται να ανακάμψουν οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά. Και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών δεν μπόρεσε να δώσει κάποια λύση στο πρόβλημα.

Προβληματίζει η ύπαρξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών γιατί μέχρι σήμερα η δράση του δεν στηρίχτηκε στην αντίληψη ότι η ανάπτυξη, η ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα συμβαδίζουν. Ίσα –ίσα θα λέγαμε ότι στηρίχθηκε στη δυνατότητα επέμβασης για τη δήθεν προστασία ατομικών ελευθεριών, τη δυνατότητα επέμβασης για τη δήθεν προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προστασία της δημοκρατίας.

Η πρόσφατη δεκαετία που έληξε, ήταν μια δεκαετία απόγνωσης. Και ο ΟΗΕ δυστυχώς δεν έπεισε, γιατί δεν μπόρεσε να λειτουργήσει με βάση τους στόχους για τους οποίους ιδρύθηκε… Δυστυχώς…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.