Μια εικονα χιλιες λεξεις

Της Έκδοσης

Να κάνουν πιο αντιληπτό στους Ξανθιώτες το μέγεθος που θα έχουν οι ανεμογεννήτριες που θα τοποθετηθούν στα ορεινά της ΠΕ, γύρω από τον Λειβαδίτη, θέλησαν οι Σύλλογοι που αντιδρούν στην τοποθέτηση τους στην περιοχή.

Οι Σύλλογοι θέλουν να «κόψουν» το φύτρωμα των ανεμογεννητριών πριν ανθίσει, απευθυνόμενοι απευθείας στη ΡΑΕ, όπου υποβλήθηκε το αίτημα εγκατάστασης, για αυτό και ήδη εκδήλωσαν την αντίθεσή τους με πολλαπλούς τρόπους, τονίζοντας πως περικυκλώνεται κυριολεκτικά ο οικισμός του Λειβαδίτη από 16 ανεμογεννήτριες, με τις κοντινότερες από αυτές σε  απόσταση μόλις 1.300 μέτρων, βόρεια και νότια του οικισμού.

Στις ανακοινώσεις τους αναφέρονται στις οικολογικές, περιβαλλοντικές αλλά και άλλες επιπτώσεις που θα έχει η περιοχή από την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, αλλά επειδή μια φωτογραφία, ισούται με χίλιες λέξεις, δημιούργησαν μια χαρακτηριστική φωτογραφία, η οποία συγκρίνει το ύψος των Ανεμογεννητριών που θα τοποθετηθούν με το ρολόι στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης. Το ρολόι είναι 20,5 μ.,  οι ανεμογεννήτριες έχουν ύψος 230 μέτρων.

Αξίζει να σημειωθεί πως για την δημιουργία ενός αιολικού πάρκου, αρχικά δίνεται η άδεια για την εγκατάσταση από τη ΡΑΕ, και στη συνέχεια η εταιρεία ξεκινά τις μελέτες, μεταξύ των οποίων και περιβαλλοντικές, οι οποίες πρέπει στη συνέχεια να εγκριθούν.

Αυτή είναι μια διαδικασία που παίρνει χρόνια, και στο τέλος της οποίας πολλές φορές, (όπως είδαμε και στην Ροδόπη) μπορεί να αλλάξει, είτε προς το βέλτιστο, είτε προς το χείρον, η χωροθέτηση των ανεμογεννητριών, και συνήθως να αυξηθεί το μέγεθός τους, μιας και μέχρι να φτάσει η ώρα της εγκατάστασης, η τεχνολογία έχει προχωρήσει (τα τελευταία χρόνια το μέγεθος των γεννητριών έχει αυξηθεί σημαντικά, αλλάζοντας και τις αποδόσεις τους).

Οπότε, αν το αίτημα γίνει αποδεκτό και προχωρήσει, μπορεί σε μερικά χρόνια να δούμε μια ανεμογεννήτρια ακόμα μεγαλύτερη στην ορεινή περιοχή της Ξάνθης, αλλά και της Ροδόπης. Βέβαια κανείς δεν ξέρει, με τη φωτογραφία, μπορεί κάποια εταιρεία να έχει κάποια ιδέα, και να ζητήσει να τοποθετηθεί γεννήτρια στο κέντρο της πόλης, μαζί με το ρολόι…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.