Μια διαφορετικη προσεγγιση στην τουριστικη προβολη

Της έκδοσης

Με μεγάλο ενδιαφέρον περιμένουμε τα αποτελέσματα του έργου «Μυθολογικές Διαδρομές στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη» του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, όχι μόνο λόγω ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος, αλλά γιατί προσπαθεί να συνδυάσει με ελκυστικό τρόπο θέματα που μπορούν να αναδείξουν πραγματικά την Περιφέρεια.

Η αλήθεια είναι πως από άποψη προγραμμάτων που καταγράφουν στοιχεία για την Περιφέρεια, από τις πόλεις, τις παραδόσεις την φύση, και άλλα σημεία, έχουμε αρκετά, άλλα υποαξιοποιημένα και άλλα εγκαταλελειμμένα.

Όμως η πρόταση που φέρνει το ΤΕΦ περιλαμβάνει ένα αφήγημα, συνδέοντας περιοχές μεταξύ τους, και βοηθώντας να «σπρώξει» τον επισκέπτη από τη μία περιοχή στην άλλη, ενώ έχει και εκπαιδευτικές δυνατότητες.

Η ιδέα δεν είναι καινούρια: μόνο τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει την ΟΧΕ της Εγνατίας Οδού, όσο και ανάλογη, πιο ολιστική πρόταση που έχει φέρει το Διάζωμα για τη Via Egnatia.

Η δε ΟΧΕ δεν πέτυχε ποτέ τον στόχο της, να δημιουργήσει δηλαδή μια ενιαία διαδρομή κατά μήκος της Αρχαίας Εγνατίας, που θα μπορεί να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά τουριστικής ανάπτυξης αλλά και προβολής της Περιφέρειας, αλλά ουσιαστικά τα έργα που εντάχθηκαν σε αυτή, δεν συνέκλιναν για αυτό το σκοπό.

Η προσπάθεια του Διαζώματος συνεχίζεται, όμως και αυτή, έχει να αντιμετωπίσει αντικειμενικές δυσκολίες, τόσο πολιτικές, όσο και φοβόμαστε, νοοτροπίας.

Έτσι προσπάθειες που έχουν δυνατότητες για μια διαφορετική προσέγγιση στο τουριστικό προϊόν, αλλά και στην εκπαίδευση, αποτελούν μια ενδιαφέρουσα πρόταση. Αλλά η πρόθεση των συντελεστών, όσο καλή και αν είναι, δεν αρκεί. Πρέπει και οι υπόλοιποι φορείς να την αξιολογήσουν και χρησιμοποιήσουν κατάλληλα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.