Μεσσουνη, 25 Μαρτιου 1961: Δυο φωτογραφιες, ενα σχολιο

Από το φωτογραφικό αρχείο του Τάσου Γιοβανούδη
Έχω πολλές παλιές φωτογραφίες με πρόσωπα και εκδηλώσεις της Μεσσούνης. Όμως αυτές οι δύο φωτογραφίες είναι οι πολυτιμότερες. 
 
Πάνω από τη σκηνή που στήσαμε, δίπλα στα σκαλοπάτια του δημοτικού μας σχολείου, ο κύριος Φίλιππος, σύζυγος της δασκάλας μας, κυρίας Τούλας Νικολαΐδου-Βογιατζή, φωτογράφισε το κοινό που θα παρακολουθούσε, εμάς τους λιλιπούτιους ηθοποιούς.
 
 Ήταν ώρα 11 πρωινή της 25ης Μαρτίου 1961. Δυο στιγμές, δυο κλικ της φωτογραφικής μηχανής, που περιέχουν την ιστορία του χωριού εκείνη ακριβώς τη χρονική στιγμή.

 
Όλη η Μεσσούνη  εκεί. Πάνω από εκατό πρόσωπα φαίνονται καθαρά. Από κάθε σπίτι κάποιος θα υπάρχει. Στο φόντο, το σπίτι του μπάρμπα Βασίλη του Καρακάση, που σήμερα μόνο θεμέλια έμειναν και το παλιό σπίτι του Μπόκαλη, που αντικαταστάθηκε με καινούργιο.
 
Όλοι παρόντες, οι αρχές, οι γονείς, τα αδέλφια, οι παππούδες και οι γιαγιάδες. Πολλά κασκέτα, τσεμπέρια, γραβάτες, με τα καλά τους όλοι, με επίσημα ρούχα και με το βλέμμα, κατευθείαν στο φακό.
 
Όποιος δεν έχει στο αρχείο του, αυτές τις φωτογραφίες, είναι ευκαιρία να τις αποκτήσει. 
 
Ανάμεσα στο πλήθος, ο πατέρας μου Χρήστος, η μάνα μου Ντόλη, η αδελφή μου Αννούλα και ο ανιψιός μου Γιάννης.
 
Ας σημειώσει και ας σχολιάσει ο καθένας, πρόσωπα που αναγνωρίζει, ώστε να καταγραφούν τα περισσότερα, να σωθεί η ιστορία της Μεσσούνης μας.
 
 
Τάσος Γιοβανούδης
Μάρτιος 2020
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.