Μεγαλωνει ναι, αλλα ωριμαζει;

Της Έκδοσης

Νομίζαμε πως η ιδέα «της Μεγάλης Ελλάδας» πέθανε μαζί με την Μικρασιατική Καταστροφή. Τουλάχιστον αυτό είναι το συμπέρασμα που υιοθέτησε η πλειονότητα των ιστορικών που μελέτησαν την εν λόγω ιδεολογία. Η γοητεία της όμως συνεχίζει να σαγηνεύει ακόμη και στις μέρες μας. Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε που η ένταση των ελληνο-τουρκικών σχέσεων ανεβαίνει συχνά κάποια εθνικά «υπερευαίσθητοι» φροντίζουν να επαναφέρουν με λεκτικά πυροτεχνήματα που κατά την ταπεινή μας άποψη ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Μόνο που μέχρι τώρα τέτοιας υφής «ρητορίες» περιορίζονταν σε κουβέντες καφενείου ή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Όταν όμως ακούς από το βήμα της βουλής τον πρωθυπουργό της χώρας να ξεστομίζει τη φράση «η Ελλάδα μεγαλώνει, το έχουν πει κι άλλοι, εμείς όμως το κάνουμε πράξη», τότε το πράγμα αλλάζει. Παίρνει μια θεσμικότητα. Και βέβαια τέτοιες φράσεις δεν ξεστομίζονται τυχαία, αλλά έχουν συγκεκριμένες στοχεύσεις. Επιλέγουν να ικανοποιήσουν ένα συγκεκριμένο εσωτερικό ακροατήριο…

Αν μας ρωτάτε πάντως για εμάς το ζήτημα δεν είναι αν η Ελλάδα μεγαλώνει αλλά αν ωριμάζει, διότι σύμφωνα με τα διδάγματα της ιστορίας αυτά τα δύο ποτέ δεν συμβάδιζαν.

Φωτό: eurokinissi

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.