Με ορους επιχειρησης

Της έκδοσης

Όποιος παρακολούθησε την ομιλία του πρωθυπουργού χθες στη βουλή, θα είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει πως πίσω από τις βαρύγδουπες εκφράσεις κρύβονταν ένας λόγος απόλυτα απαξιωτικός και ισοπεδωτικός για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον χώρο των πανεπιστημίων. Η εν λόγω τακτική είναι συνηθισμένη στην πολιτική, αν δεν απαξιώσεις κάτι, πώς θα επιχειρήσεις να έρθεις μετά να το «μεταρρυθμίσεις» κατά πώς θέλεις, με τις μικρότερες δυνατές αντιδράσεις. Τι είπε λοιπόν για τα πανεπιστήμια ο πρωθυπουργός.

-Πως είναι ο μεγάλος απών

-Πως είναι κέντρα ανομίας

-Πως κυριαρχεί η ευνοιοκρατία

-Πως μέχρι τώρα είναι μία μηχανή απονομής πτυχίων χωρίς αντίκρισμα στην αγορά εργασίας

Και αν αφού λοιπόν τα πανεπιστήμια μας είναι έτσι, τότε όχι απλά η μεταρρύθμιση που επιδιώκεται είναι καλή αλλά επιβεβλημένη.   

Ο λόγος του πρωθυπουργού έδειξε με τον διαυγέστερο τρόπο την επιδιωκόμενη μεταμόρφωση του πανεπιστημίου, αποκλειστικά προσανατολισμένο στο να εξυπηρετεί την οικονομία. Σύμφωνα με το πνεύμα του λόγου του πρωθυπουργού, τούτο σημαίνει πως επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα πανεπιστήμιο που θα είναι προσανατολισμένο να εξυπηρετεί τις ανάγκες της αγοράς εργασίας αλλά θα λειτουργεί και το ίδιο σαν ένα κομμάτι της αγοράς. Ένα πανεπιστήμιο των αριθμών και όχι των ανθρώπων.

Τι σημαίνει αυτό; Πως το πανεπιστήμιο εφεξής δεν θα επικεντρώνει στην μόρφωση, στην αξία της γνώσης αυτής καθ΄αυτής ως στοιχείο που βοηθά τον άνθρωπο να διαπλάσει την προσωπικότητά του, να σχηματίσει χαρακτήρα και να προοδεύσει.

Αλλά θα εστιάσει στην ανταγωνιστικότητα. Όχι μόνο πώς θα είναι καλύτερο από τα άλλα, αλλά και πώς θα είναι παραγωγικότερο, πώς θα δίνει δηλαδή περισσότερα πτυχία σε συντομότερο χρόνο, και πώς θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της αγοράς σε έρευνα και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό.

Θα μπορούσαμε να κάνουμε την εύκολη κριτική και να πούμε πως ο πρωθυπουργός, αφού δεν πάτησε ποτέ το πόδι του σε ελληνικό πανεπιστήμιο, δικαιολογείται να έχει τέτοια εικόνα για το ελληνικό πανεπιστήμιο και να θέλει να το αλλάξει. Δεν θα το κάνουμε όμως. Θα πούμε απλά πως είναι συνεπής στον τρόπο που αντιλαμβάνεται και ερμηνεύει τον κόσμο. Με όρους επιχειρηματικούς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.