Με δανεικες λυσεις και μπαλωματα δεν αντιμετωπιζεται η πανδημια και η υγεια των πολιτων

—Αν στο πρώτο κύμα η αιτία ήταν ο «αιφνιδιασμός», στο δεύτερο, τρίτο και τέταρτο ήταν ξεκάθαρα ζήτημα πολιτικής επιλογής

Η κατάσταση με τον κορωνοϊό στη χώρα δείχνει να βρίσκεται εκτός ελέγχου. Ο ECDC κατατάσσει την Ελλάδα στο υψηλότερο επίπεδο επιδημιολογικού κινδύνου, με δυσμενή πρόγνωση για τις δύο επόμενες εβδομάδες. Ειδικότερα, για τη Βόρεια Ελλάδα, τα στοιχεία του τελευταίου επταήμερου καταδεικνύουν τη μεγάλη επιδείνωση της κατάστασης σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο και τα ποσοστά εμβολιασμού, τα οποία παραμένουν πολύ χαμηλά.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φροντίζει  μόνο για δανεικές λύσεις και μπαλώματα αντί να ενισχύσει άμεσα και ουσιαστικά με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Υπονομεύει συνειδητά τα νοσοκομεία και τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και κατ’ επέκταση τον σημαντικό τους ρόλο στην πρώτη αντιμετώπιση των κρουσμάτων κορωνοϊού. 

Παρόλη τη δύσκολη  κατάσταση, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) θα μπορούσε να συμβάλει καθοριστικά στην καταπολέμηση της πανδημίας στη χώρα μας και να απέτρεπε σε σημαντικό βαθμό την εκτίναξη της νοσηρότητας και της θνητότητας. Μπορεί να έχει κεντρικό ρόλο τόσο στην επιδημιολογική επιτήρηση-ιχνηλάτηση-διενέργεια μαζικών τεστ, στην παρακολούθηση, αντιμετώπιση και αποθεραπεία ασθενών με Covid-19, καθώς και τον έλεγχο της λοιπής νοσηρότητας.

Αν τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ αποτελούν την αναγκαία άμυνα απέναντι στην πανδημία, τότε οι μονάδες της ΠΦΥ, με τη δυνατότητα για ενεργητική παρέμβαση στην κοινότητα, θα έπρεπε να έχουν τον ρόλο της προμετωπίδας. Ένας απ’ τους καθοριστικούς –μεταξύ πολλών άλλων– λόγους που η πανδημία έχει ακολουθήσει καταστροφική έως τώρα πορεία, είναι το γεγονός ότι τα παραπάνω δεν υπήρχαν καν ως σκέψη στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης.

Εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση επέτεινε την απαξίωση και υποβάθμιση της Δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με μετακινήσεις προσωπικού προς τα νοσοκομεία,  αναστολή των ιατρείων παρακολούθησης χρόνιων νοσημάτων, ακόμα και αναστολή λειτουργίας των αγροτικών ιατρείων (π.χ. στην περίπτωση της 4ης ΥΠΕ, στις Φέρες).

Η πολιτική αυτή έχει σαν αποτέλεσμα η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας να βγήκε πρακτικά εκτός μάχης στο πρώτο κύμα της πανδημίας, ενώ η λοιπή νοσηρότητα στον πληθυσμό παρέμενε ανεξέλεγκτη με το κλείσιμο των εξωτερικών ιατρείων. Αν στο πρώτο κύμα η αιτία ήταν ο «αιφνιδιασμός», στο δεύτερο, τρίτο και τέταρτο ήταν ξεκάθαρα ζήτημα πολιτικής επιλογής.

Τα δεκάδες εκατομμύρια που δίνει το Υπουργείο Υγείας θα μπορούσαν να διατεθούν στην ΠΦΥ και όχι στα ΜΜΕ, για μια μαζική καμπάνια λαϊκής ενημέρωσης που θα έφτανε μέχρι και στο πιο απομακρυσμένο χωριό.

Την περίοδο αυτή κυβέρνηση και Υπουργείο Υγείας:

—Προγραμματίζουν το κλείσιμο των Περιφερειακών Ιατρείων προκειμένου  να μεταφέρουν τους γιατρούς τους στα νοσοκομεία Covid-19.

—Μετατρέπουν  κλινικές των δημοσίων νοσοκομείων σε Covid-19.

—Παγώνουν χειρουργεία και νοσηλείες στα δημόσια νοσοκομεία, αναγκάζοντας τον κόσμο να πηγαίνει στους ιδιώτες –σε περίπτωση που έχουν την οικονομική δυνατότητα να το κάνουν αλλιώς αφήνονται στο έλεος της τύχης. 

—Μετατρέπουν τις ΜΕΘ των δημοσίων νοσοκομείων αποκλειστικά σε ΜΕΘ Covid-19 και μεταφέρουν τα καθαρά περιστατικά στις ιδιωτικές κλινικές με 1.600 ευρώ την ημέρα αποζημίωση.

—Μετατρέπουν δημόσια νοσοκομεία αμιγώς σε νοσοκομεία Covid, βγάζοντάς τα από τις εφημερίες και από τη νοσηλεία κοινών παθήσεων και περιστατικών.

—Κλείνουν περιφερειακά ιατρεία και ξηλώνουν Κέντρα Υγείας, παίρνοντας τους γιατρούς τους για να καλύψουν τις τρύπες στα δημόσια νοσοκομεία.

Είναι κυνικό και προκλητικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση κόβει 900 εκατομμύρια ευρώ από τη δημόσια υγεία στον προϋπολογισμό του 2022, που αποδεικνύει ότι προτάσσει τις νεοφιλελεύθερες επιλογές της έναντι της υγείας των πολιτών.

Η αντιμετώπιση της πανδημίας χωρίς ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Περίθαλψης είναι αδύνατη. Ειδικά χωρίς αξιόπιστο και ενδυναμωμένο Δημόσιο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία και τη ζωή του λαού μας.

Με βλέμμα στο σήμερα αλλά και την επόμενη μέρα, ο μόνος τρόπος να βρεθεί διέξοδος από το σημερινό ζοφερό τοπίο είναι οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες να κάνουν δική τους υπόθεση την ενίσχυση και αναβάθμιση του ΕΣΥ με πόρους και προσωπικό προκειμένου  αμβλυνθούν οι συνέπειες της πανδημίας, καταπολεμώντας  τον φόβο των πολιτών και αναγνωρίζοντας  ότι πρόκειται για το κατ’ εξοχήν κοινωνικό αγαθό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.