Μαζι με τους αγροτες

Η κρίσιμη φάση στην οποία είναι το αγροτικό ζήτημα, φέρνει επί τάπητος την ανάγκη να εκπονηθούν μακροπρόθεσμες και ουσιαστικές πολιτικές. Γιατί η καταστροφή του πρωτογενούς τομέα αναπόφευκτα θα φέρει και την πτώση βασικών κοινωνικών συνιστωσών.

Οφείλει η κυβέρνηση να καταθέσει σαφή σχεδιασμό και η εκ δεξιών αντιπολίτευση να μην λαϊκίζει ασυστόλως.

Οι αγρότες πρέπει να ενημερωθούν επισταμένως για όλες τις αλλαγές που έχουν συμβεί, όχι δίκην τελεσιγράφων, αλλά μέσα από ένα σοβαρό και σταθερό διάλογο.

Ας τους εξηγήσει λοιπόν η κυβέρνηση τι προοπτικές έχουν και που η ίδια μπορεί και πρέπει να τους στηρίξει.

Ας συνεννοηθεί και με κυβερνήσεις άλλων χωρών που αντιμετωπίζουν ίδια ή παρεμφερή προβλήματα και επιτέλους ας στηριχθούν ουσιαστικά οι προοπτικές που υπάρχουν.

Να στηριχθούν σε επίπεδο τεχνογνωσίας αλλά και να διασφαλιστούν οι συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν στον αγρότη να έχει σοβαρό και αξιοπρεπές εισόδημα.

Η Ελλάδα ουδέποτε είχε σοβαρή αγροτική πολιτική και σήμερα πληρώνουν πρώτα οι αγρότες και ύστερα η κοινωνία στο σύνολό της τις ανεπάρκειες των κυβερνήσεων.

Ορθώς διαμαρτύρονται οι αγρότες, γιατί πολύ απλά νοιώθουν ανήμποροι και αβοήθητοι.

Όλοι γνωρίζουν ότι κάποια στιγμή οι επιδοτήσεις θα τελειώσουν.

Όμως κανείς εκ των κομμάτων εξουσίας δεν έκανε τίποτε ώστε να υπάρχει ομαλή μετάβαση. Επιπροσθέτως, δεν ασκήθηκαν και οι πιέσεις εκείνες ώστε να προστατευθούν εσαεί οι μονοκαλλιέργεις.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ήδη από χθες θα έπρεπε να έχει εκπονηθεί σοβαρή αγροτική πολιτική.

Αντ’ αυτού “μάχες” της τελευταίας στιγμής και “κοκορομαχίες” μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Δίκαιη λοιπόν η διαμαρτυρία των αγροτών.


google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.