Μαζι με το lockdown επεστρεψαν και τα φαινομενα εργοδοτικης αυθαιρεσιας

Της Έκδοσης

Μαζί με το lockdown επέστρεψαν και οι καταγγελίες για φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Ήδη από την πρώτη γενικευμένη καραντίνα σε όλη την χώρα την περασμένη άνοιξη είχαν δει το φως της δημοσιότητας καταγγελίες εργαζομένων, και σε επίπεδο Ροδόπης, που αφορούσαν κυρίως στον εξαναγκασμό από πλευράς των εργοδοτών της «επιστροφής» μέρους ή ακόμα και ολόκληρου του επιδόματος αναστολής εργασίας και όσων ακολούθησαν, αλλά και σε περιπτώσεις συνέχισης της «μαύρης» εργασίας σε εργαζομένους η σύμβαση των οποίων είχε τεθεί σε αναστολή. Και τότε η ΓΣΕΕ αλλά και εργατικά σωματεία είχαν ζητήσει από την πολιτεία να λάβει άμεσα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων, αίτημα που επαναλαμβάνεται σε αυτό το δεύτερο lockdown, καθώς τα φαινόμενα αναπτύσσονται και πάλι.

Είναι χαρακτηριστικά τα λεγόμενα του Γραμματέα Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της ΓΣΕΕ Δημήτρη Καραγεωργόπουλου σε ρεπορτάζ του «Έθνος» που ανέφεραν ότι μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο, 7 και 8 Νοεμβρίου, η ομάδα πληροφόρησης και υποστήριξης εργαζομένων ΑΝΤΙ-COVID-19 της ΓΣΕΕ δέχτηκε περισσότερες από 40 καταγγελίες, με την πλειοψηφία αυτών να αφορούν σε μισθωτούς από τους κλάδους των επιχειρήσεων εστίασης που συνεχίζουν την λειτουργία τους με υπηρεσίες takeaway και delivery, callcenters, ταχυμεταφορές αλλά και υπηρεσίες security.

Μάλιστα σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ αναφέρεται και στην προβληματική ισχύς των βεβαιώσεων κυκλοφορίας ζητώντας από το Υπουργείο Εργασίας να εκδώσει σαφείς οδηγίες για τις κατ’εξαίρεση περιπτώσεις χρήσης χειρόγραφης βεβαίωσης, τονίζοντας την υποχρεωτική έκδοση των βεβαιώσεων κίνησης των εργαζομένων μόνο μέσω του ΠΣ «Εργάνη». Και αυτό διότι όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «πολλοί εργαζόμενοι υφίστανται πιέσεις να μετακινηθούν με χειρόγραφες βεβαιώσεις για την παροχή εργασίας σε περιπτώσεις που για παράδειγμα έχει ανασταλεί η λειτουργία της επιχείρησης ή δεν έχει αναγγελθεί νόμιμα η εργασία τους».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.