Μαστιζει η ακριβεια

«Οι διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας και η ισχυρή εγχώρια ζήτηση ενισχύουν τις εισαγόμενες πληθωριστικές πιέσεις που πηγάζουν από τις ανατιμήσεις πετρελαίου και τροφίμων διεθνώς», αναφέρεται σε ανάλυση της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να αναστενάζουν τα νοικοκυριά από την αυξανόμενη ακρίβεια η οποία στη χώρα μας σύμφωνα με την ανάλυση είναι διπλάσια σε σχέση με την ευρωζώνη και μάλιστα ο πληθωρισμός είναι ψηλότερος έναντι της ευρωζώνης την τελευταία δεκαετία κατά 1,1%.

Συγκεκριμένα η χώρα μας είναι η δεύτερη ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη στα λαχανικά και η πέμπτη στα τρόφιμα. Η σημαντική ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων εξασθενεί έτσι την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών μειώνοντας το διαθέσιμο εισόδημα και την ιδιωτική κατανάλωση.

Η ακρίβεια είναι ένας μηχανισμός αναδιανομής του εισοδήματος σε βάρος των φτωχών και των μεσαίων στρωμάτων και ως τέτοιος εξασθενίζει την κοινωνική συνοχή.

Και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι κυβερνώντες και ας αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους.


google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.