«Μαγικος καθρεφτης» η αυξηση εισακτεων στα περιφερειακα πανεπιστημια

Της έκδοσης

Μείωση εισακτέων  στα κεντρικά Πανεπιστήμια και αύξηση  στα περιφερειακά, και στους φετινούς πίνακες αναμένεται να ανακοινώσει το Υπουργείο Παιδείας μέχρι τις 15 Μαΐου, συνεχίζοντας την πρακτική που ακολουθήθηκε και πέρυσι.

Βέβαια ενώ η αύξηση εισακτέων δεν σημαίνει και αύξηση φοιτητών στα περιφερειακά Πανεπιστήμια, μιας και από τη μια η ελάχιστη βάση εισαγωγής, που είχε κάποιες «αναταραχές» και από την άλλη οι μετεγγραφές, ουσιαστικά εκμηδενίζουν, και σε πολλές περιπτώσεις αναστρέφουν, την όποια αύξηση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Αρχιτεκτονικής Ξάνθης, το οποίο όχι μόνο πήρε μόλις 8 εισακτέους (από εν δυνάμει 117), αλλά έχασε 7 σε μετεγγραφές, με μόνο 3 να έρχονται σε αυτό, όμως και τμήματα που υποτίθεται πως πήραν όλους τους εισακτέους που μπορούσαν, όπως η Νομική, ενώ είχαν 29 περισσότερους εισακτέους το 2021, είδε 162 να αποχωρούν για τα άλλα δύο τμήματα (και ένα να μεταγράφεται σε αυτό). Την ίδια ώρα πολλά τμήματα είδαν το ενδιαφέρον για αυτά να είναι πολύ χαμηλό, και φοιτητές να μην τα προτιμούν ή να μην έρχονται σε αυτά.

Η αύξηση των εισακτέων λοιπόν, δεν αλλάζει ουσιαστικά την κατάσταση για τα περιφερειακά πανεπιστήμια, γιατί είτε οι υποψήφιοι φοιτητές δεν θέλουν να έρθουν, ή αν έρθουν, βρίσκουν τρόπο να φύγουν.

Αντίθετα αποτελεί ένα φτηνό τρόπο για το Υπουργείο (και δεν είναι η πρώτη ηγεσία που το έχει κάνει αυτό) να δείξει πως νοιάζεται για τα πανεπιστήμια, χωρίς ουσιαστικά να κάνει κάτι (φοιτητική μέριμνα, πραγματική ενίσχυση με ΔΕΠ και άλλο προσωπικό) ώστε να μπορέσουν να κρατήσουν τους φοιτητές, αλλά και να ενισχύσουν το ακαδημαϊκό επίπεδο για το οποίο, υποτίθεται, όλοι κόπτονται.

Αλλιώς το μόνο που θα μας μείνει, θα είναι οι τίτλοι για την ενίσχυση των πανεπιστημίων και τον Σεπτέμβριο όλοι θα ψάχνουμε πάλι να δούμε τι φταίει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.