Κυνοκομεια και στους δημους Σαπων, Ιασμου και Αρριανων και αναβαθμιση του υπαρχοντος Δημοτικου Κυνοκομειου Κομοτηνης, η και νεο

Της έκδοσης

Διαβάσαμε με προσοχή όσα προβλέπει ο Φιλόδημος ΙΙ, μέσω νέας προκήρυξης, με προϋπολογισμό 20 εκ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση κατασκευής καταφύγιων ζώων ή για την αναβάθμιση υφισταμένων χώρων.
 
Με το Πρόγραμμα αυτό, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών, κ. Αλέξη Χαρίτση, οι δήμοι όλης της χώρας μπορούν να αποκτήσουν, για πρώτη φορά, σύγχρονες υποδομές για τη φιλοξενία και την προστασία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και πρακτικές, αλλά και όπως αρμόζει στις αξίες και τον πολιτισμό μας. «Η ευζωία των μικρών μας φίλων συνιστά ηθικό καθήκον και κοινωνική επιταγή» ανέφερε  σχετικά ο ίδιος.
 

Σύμφωνα με την πρόσκληση, στο πλαίσιο του προγράμματος προβλέπονται τα κάτωθι: 

  • η εκ θεμελίων κατασκευή εγκατάστασης καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς,
  • η διαμόρφωση και επισκευή υφιστάμενων δομών,
  • η προσθήκη κτιριακών εγκαταστάσεων σε ήδη υφιστάμενη εγκατάσταση καταφυγίου. 

Περισσότερο αναλυτικά με τις έννοιες  επισκευή και συντήρηση των υφιστάμενων καταφυγίων των δήμων, οι  παρεμβάσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν και αποσκοπούν στην αναβάθμισή τους, ενδεικτικά,  είναι:

  • αντικατάσταση σκεπής και δαπέδων — [Στο Δημοτικό Κυνοκομείο Κομοτηνής απαιτείται  κατασκευή πολλών νέων]
  • ενίσχυση της μόνωσης των κτιρίων, ώστε να διασφαλίζεται η προστασία από τις ακραίες καιρικές συνθήκες
  • η κατασκευή ιατρείου μικρών ζώων — [Υπάρχει  στο Δημοτικό Κυνοκομείο Κομοτηνής]
  • η τοποθέτηση αυτόματων ταϊστρών και ποτίστρων — [Λείπουν  στο Δημοτικό Κυνοκομείο Κομοτηνής]
  • ο εξοπλισμός,  ή η βελτίωση, του χώρου παρασκευής τροφής και καθαρισμού σκευών και χώρων — [Λείπουν  στο Δημοτικό Κυνοκομείο Κομοτηνής]
  • η διαμόρφωση κατάλληλου χώρου για απομόνωση των ζώων (σε περίπτωση λοιμωδών νοσημάτων) — [Λείπει  στο Δημοτικό Κυνοκομείο Κομοτηνής]
  • η κατασκευή κατάλληλων υποδομών αποχέτευσης και  παροχέτευσης των όμβριων υδάτων της εγκατάστασης του καταφυγίου κ.ά. — [Λείπουν  στο Δημοτικό Κυνοκομείο Κομοτηνής]

Διαβάσαμε προσεκτικά λοιπόν την πρόσκληση Χαρίτση, και επειδή το ζήτημα με τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων στη Ροδόπη είναι μαρτυρικό θεωρούμε ότι επείγει να κατατεθούν  μελέτες για την κατασκευή καταφυγίων και στους τρεις δήμους του Νομού που δεν έχουν, ήτοι τους Δήμους Μαρωνείας-Σαπών, Ιάσμου και Αρριανών,  υπό την αίρεση μάλιστα αν  οι δήμαρχοι δεν προβούν στις απαραίτητες  ενέργειες να καταψηφιστούν την ερχόμενη τετραετία, ο δε δήμος Κομοτηνής ή να αναβαθμίσει το υπάρχον  Κυνοκομείο –είδος αχαρακτήριστο και καθόλου Κυνοκομείο– ή να φτιάξει νέο.
 

Για το τι είναι Κυνοκομείο και ποιες οι υποδομές του δείτε επί του παρόντος κάποιες σχετικές φωτογραφίες, από όπου μπορείτε να βγάλετε συμπεράσματα για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να στεγάζονται  τα ζώα, αφού διακρίνονται οι  σκεπασμένοι χώροι-οικίσκοι και εμπρός τους ο αγωγός που μπορεί να μεταφέρει τα νερά από το καθημερινό πλύσιμο των οικίσκων, το  γρασίδι και ο καλοσχεδιασμένος περιβάλλον χώρος κ.ο.κ.
 
Μετά χρέος κάθε Κομοτηναίου πολίτη είναι να πραγματοποιήσει μια επίσκεψη στο Δημοτικό Κυνοκομείο Κομοτηνής για να απαιτήσει ακολούθως με όλες του τις δυνάμεις την αναδιαμόρφωση τουλάχιστον του υπάρχοντος με την κατασκευή καινούριων οικίσκων, αγωγού υδάτων καθαριότητας, χώρων καθαριότητας των σκευών φαγητού των ζώων κ.ο.κ, με τρόπο που να μπορούν να λειτουργούν οι στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής για τα ζώα που στεγάζονται εκεί και είναι 325 σήμερα αλλά και για τους εργαζόμενους.   

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.