«Κουτοχορτο»

Της έκδοσης

Ως εξαιρετικά σημαντική κρίνουμε την συνέντευξή του δικηγόρου και μέλους του ΔΣ  του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρη Λυρίτση στην σημερινή μας έκδοση με θέμα το ιδιωτικό χρέος και τους πλειστηριασμούς.

Αν μη τι άλλο καθώς όπως τα ίδια τα νούμερα αποδεικνύουν το θέμα αφορά στην κυριολεξία σχεδόν τον μισό πληθυσμό της χώρας. Συνολικά σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την δημοσιότητα ο κ.Λυρίτσης το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα αγγίζει σήμερα τα 270 εκατ. ευρώ, τα 18 δις εκ των οποίων είναι στις τράπεζες, τα 93 δις στα funds ή αλλιώς τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, 113 δις στην εφορεία και 46 δις στα ασφαλιστικά ταμεία.

Την ίδια ώρα 4,2 εκατ. πρόσωπα έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, 1εκατ. τραπεζικοί λογαριασμοί είναι κατασχεμένοι και 50.000 περίπου πλειστηριασμοί είναι ήδη δημοσιευμένοι για το έτος 2022 στις σελίδες δικαστικών δημοσιεύσεων.

Και οι αριθμοί αν μη τι άλλο λένε την θλιβερή αλήθεια, όπως το κάνουν και στην περίπτωση της έως τώρα ρύθμισης των χρεών αυτών με το νέο πτωχευτικό – που δεν προβλέπει προστασία πρώτης κατοικίας εξου και οι πλειστηριασμοί – που αγγίζει μόλις το 0,2%. Το λες το λιγότερο λοιπόν επιτυχημένο ως «μέτρο».

Από τα όσα κατέθεσε ο κ.Λυρίτσης στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ωστόσο το πιο συγκλονιστικό για εμάς είναι το γεγονός ότι όπως επισημαίνει αυτή τη στιγμή συντελείται η μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου στην ιστορία της χώρας, υπογραμμίζοντας το απλό, ότι τα 93 δις εξ αυτών βρίσκονται σε χέρια ξένων funds, όπως και οι εξασφαλίσεις των κόκκινων δανείων. Με αποτέλεσμα οι εξασφαλίσεις αυτές, τα ακίνητα δηλαδή, μεταξύ αυτών πλέον και πρώτες κατοικίες έχουν ριχθεί στο διεθνές «χρηματιστήριο», σε ξένες αγορές και αλλάζουν χέρια από «χέρια» κερδοσκόπων.

Ακόμα συγκλονιστικότερο όταν ο ίδιος ο κ.Λυρίτσης αναφέρεται στις λύσεις, μεταξύ των οποίων ήταν η δυνατότητα κατά προτεραιότητα στον οφειλέτη αγοράσει το δάνειό του, πριν αυτό πουληθεί στην τιμή που θα πωλούνταν, κάτι που γίνεται στην Κύπρο αλλά όχι στην Ελλάδα.

Συγκλονιστικό όχι γιατί δεν συμβαίνει αλλά για το υποσημαινόμενο ότι δεν επιλέχθηκε ως λύση για να συμβεί, ώστε ο κόσμος να μην χάσει την περιουσία του. Για το ξεκάθαρο μήνυμα ότι η αναδιανομή αυτή, το ξεπούλημα κοινώς της περιουσίας του κόσμου, ακόμα και αν δεν είναι πολιτική επιλογή συντελείται σίγουρα με τις «πλάτες» του πολιτικού μας συστήματος.

Αυτού που προασπίζεται την κοινωνική συνοχή. Πόσο «κουτόχορτο» ακόμα;!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.