Κορωνοιος η ασιτια;

Της Έκδοσης

Από κορωνοϊό ή από ασιτία, ενώπιον του τρομακτικού στην κυριολεξία διλήμματος φαίνεται πως βρίσκονται δεκάδες συμπολίτες μας, τουλάχιστον σε επίπεδο Ροδόπης, δικαιούχοι του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας ΤΕΒΑ που σύμφωνα και με το σημερινό ρεπορτάζ του «ΠτΘ» θα κάνουν Χριστούγεννα μάλλον χωρίς τα προϊόντα που αναμενόταν να λάβουν.

Και αν ο τίτλος του άρθρου θέτει το ερώτημα η απάντηση φαίνεται πως εύλογα προκύπτει από τις δηλώσεις τόσο του Γιάννη Μουρτίδη, Αντιδημάρχου Κοινωνικής Υπηρεσιών του Δήμου Κομοτηνής όσο και του Δημάρχου Μαρωνείας – Σαπών Ντίνου Χαριτόπουλου, οι οποίοι αμφότεροι κάνουν αναφορά στην αρνητική απάντηση της αρμόδιας Διαχειριστικής Αρχής υπό το πρίσμα των περιορισμών λόγω κορωνοϊού αλλά και στην αναμονή των σχετικών κυβερνητικών αποφάσεων που σαφώς ορίζουν την «ατζέντα».

Εύλογο και το συμπέρασμα ότι οι δεκάδες οικογένειες, των τεσσάρων δήμων της Ροδόπης – και των αντιστοίχων προγραμμάτων σε όλη την Ελλάδα φανταζόμαστε – δικαιούχες της μόνιμης αυτής συνδρομής βοήθειας, θα κάνουν δυσκολότερα των προηγούμενων ετών Χριστούγεννα, ενδεχομένως και δίχως τα απαραίτητα για ένα Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, καθότι οι όποιες κυβερνητικές αποφάσεις δεν φαίνεται, να προσανατολίζονται προς την άρση των περιορισμών.

Και αυτό γιατί μπορεί να υπάρχει η καλή θέληση από πλευράς των Δήμων, αλλά οι απαγορεύσεις του κορωνοϊού και δη του συνωστισμού δεν καθιστά δυνατή την διανομή τους με ασφάλεια. Γι’ αυτόν άλλωστε τον λόγο αμφότεροι οι δήμοι αναζητούν άλλες λύσεις, μεταξύ των οποίων όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ δια μέσου δομών όπως το κοινωνικό παντοπωλείο.

Και μπορεί η κυβέρνηση, ορθώς, να αποφασίζει με βάση την επιδημιολογική κατάσταση που ναι μεν παρουσιάζει βελτίωση όχι όμως ικανή για την άρση των περιορισμών, ωστόσο δεν μπορούμε να σκεφτούμε κάποια επαρκή «δικαιολογία» ως προς την ανεπαρκή προετοιμασία των αρμοδίων αρχών να καλύψουν ένα ζήτημα τόσο μεγάλης ανάγκης, ειδικά εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού και των ειδικών συνθηκών που αυτή έχει δημιουργήσει. Με λύσεις απλές, όπως οι προσλήψεις επιπλέον προσωπικού για διανομή κατ’ οίκον ή ακόμα και την κινητοποίηση – δια μέσου κινήτρων- εθελοντών που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τον σκοπό, που δεν είναι άλλος από το να μην μείνει καμία οικογένεια, κανένας συνάνθρωπός μας δίχως ένα πιάτο φαγητό τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Τρομακτική η παραδοχή της αδράνειας για τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη στήριξης που μεταφράζεται με απλά λόγια στο «βγάλτε τα πέρα μόνοι σας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.