Κοινωνικη ευθυνη και υγιης επιχειρηματικοτητα

Υπάρχει ένας προβληματισμός για τη σύγχρονη επιχείρηση και την ανάδειξη της σοβαρής και υπεύθυνης επιχειρηματικότητας που απαιτούν οι καιροί μας.

Είναι γεγονός ότι οι ριζικές αλλαγές οι οποίες έχουν επέλθει εξαιτίας της παγκοσμιοποίησης και ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων έχουν οδηγήσει στη δημιουργία ενός νέου επιχειρηματικού μοντέλου. Η επιχειρηματική ηθική, η εταιρική κοινωνική ευθύνη, αποτελούν πλέον εκ των ων ουκ άνευ προαπαιτούμενα για μια σύγχρονη επιχείρηση. Η συμβολή στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, η επένδυση στην ευημερία των κοινωνιών τείνουν να αποτελέσουν απαραίτητες προϋποθέσεις για τη μακροπρόθεσμη και βιώσιμη επιχειρηματική δραστηριότητα, προσδίδοντας στην εταιρεία υψηλή προστιθέμενη αξία.

Η έννοια της Κοινωνικής Ευθύνης, στηρίζεται στη σχέση αλληλεξάρτησης επιχειρήσεων και κοινωνίας. Αποτελεί τη συστηματική και εθελοντική ενσωμάτωση δραστηριοτήτων με κοινωνική, περιβαλλοντική και πολιτιστική διάσταση στην καθημερινή λειτουργία μιας επιχείρησης, που δεν εντάσσονται σε δράσεις φιλανθρωπίας ή δημοσίων σχέσεων, συμβάλλουν ωστόσο στη βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία θεμελιώνεται στο τρίπτυχο οικολογική, οικονομική και κοινωνικοπολιτιστική αειφορία.

Άλλωστε, η επίτευξη υψηλής κερδοφορίας ενώ αποτελεί σκοπό κάθε επιχείρησης, δεν μπορεί να επιδιώκεται άνευ όρων. Εξάλλου, άνθρωποι κοπιάζουν και παράγουν αποτελέσματα για τις επιχειρήσεις και η ευαισθησία είναι ανθρώπινη συνιστώσα.

Όσον, δε, αφορά τα κέρδη κάθε επιχείρησης, μέρος αυτών ανήκει στους μετόχους, μέρος στις επενδύσεις της, μέρος στο κράτος και τέλος, ένα μέρος ανήκει και στην κοινωνία. Κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνά κανένας επιχειρηματίας που θέλει να έχει θέση όχι μόνον στην οικονομία αλλά και στην κοινωνία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.