Κατεβαζει ρολα η εστιαση πανελλαδικα στις 16 Νοεμβριου

Της Έκδοσης

Γράφαμε χθες για τα περί «μικρής αναστάτωσης» που όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά την προχθεσινή του συνάντηση με εκπροσώπους του κλάδου, προκάλεσαν τα νέα μέτρα στο εμπόριο και την εστίαση, σημειώνοντας ότι διαβάσαμε παντού τις δηλώσεις του πρωθυπουργού αλλά όχι τις αντιδράσεις των εκπροσώπων των κλάδων.

Όπως γράφαμε για τις εκ δια μέτρου αντίθετες εικόνες μεταξύ Πρωθυπουργού και επαγγελματιών δεδομένων και των αντιδράσεων που καταγράψαμε με την ανακοίνωση των μέτρων την προηγούμενη εβδομάδα από τους εδώ εκπροσώπους ήτοι την Κική Κωνσταντινίδου προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής και του Ανέστη Βαφειάδη, προέδρου της ΟΕΒΕΣ.

Ένα εικοσιτετράωρο μετά η διαφορά αυτή τόσο οπτικής όσο και απόψεων αποτυπώνεται και στις αποφάσεις για κινητοποιήσεις οι οποίες πάρθηκαν από συλλογικά όργανα του κλάδου, τις οποίες μάλιστα είχε και η ΠΟΕΣΕ προαναγγείλει.

Ειδικότερα σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΟΕΣΕ που ακολούθησε της έκτακτης συνεδρίασης του Δ.Σ. δεδομένης όπως επισημαίνεται της «άκαρπης συνάντησης εργασίας με τον Πρωθυπουργό και τους αρμοδίους υπουργούς» προτείνεται το 24ωρο κλείσιμο των καταστημάτων την Τρίτη 16 Νοεμβρίου, με κεντρική συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ίδια ημέρα στο Σύνταγμα.

Η ΠΟΕΣΕ μάλιστα καλεί τους τοπικούς συλλόγους να αποφασίσουν και για κατά τόπους συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενδεχομένως και συνδιοργανώσεις με τους τοπικούς εμπορικούς συλλόγους.

Οι επαγγελματίες του κλάδου σύμφωνα με την ανακοίνωση ζητούν μεταξύ άλλων τη μη επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών, την συνέχιση της επιδότησης ενοικίου, την επαναφορά του μέτρου αναστολής των συμβάσεων εργασίας, την απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών, τη μείωση του ΦΠΑ στο 6%, τη συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων και νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε δηλώσεις του Προέδρου της ΠΟΕΣΕ Γιώργου Καββαθά μόλις το πρώτο Σαββατοκύριακο των νέων μέτρων τα στοιχεία από επιχειρήσεις της εστίασης σε όλη την Ελλάδα έδειξαν πτώση τζίρου από 30-50%.

Για την περίπτωση της Ροδόπης οι τελικές αποφάσεις αναμένονται σήμερα, ενώ όπως επισημαίνεται και στην ανακοίνωση της ΠΟΕΣΕ το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν αποφάσεις και για την κλιμάκωση των δράσεων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.