Καταργηση επιδοτησεων του καπνου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να καταργήσει τις επιδοτήσεις στον καπνό φέροντας ως λόγο την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ταυτόχρονα μιλά για αναπλήρωση του απολεσθέντος εισοδήματος. Όμως με ασάφεια μιλά για την αναπλήρωση εισοδήματος και είναι σίγουρο ότι πολλοί άνθρωποι οι οποίοι έχουν σαν κύριο εισόδημά τους από τις καλλιέργειες καπνού θα οδηγηθούν στην ανέχεια. Οι εναλλακτικές καλλιέργειες αλλά και ο τρόπος αναπλήρωσής του εισοδήματος περιγράφονται γενικόλογα στην θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δικαίως οι καπνοκαλλιεργητές ανησυχούν έντονα. Οι επιδοτήσεις ήταν μια αναγκαία πηγή εισοδήματος για τους ίδιους και τις οικογένειές τους και η παραμικρή καθυστέρηση στην αναπλήρωση των εισοδημάτων θα αποτελέσει ένα βαρύτατο πλήγμα την ίδια στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται να συζητά για τον καπνό με την Κίνα, προφανώς με χαμηλό κόστος, σαφώς χαμηλότερο από το κόστος εντός της Ένωσης. Οφείλει άμεσα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ορίσει με σαφήνεια τον τρόπο αναπλήρωσης του εισοδήματος και βεβαίως η όποια κατάργηση των επιδοτήσεων να γίνει αφού έχει διασφαλισθεί πλήρως το εισόδημα των καπνοκαλλιεργητών. Σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί και η ελληνική κυβέρνηση ειδικότερα δε το Υπουργείο Γεωργίας.

Η ενδιαφέρουσα αλληλογραφία μεταξύ του Υπουργείου Γεωργίας και των αρμοδίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες παρόλο που μιλά για αναπλήρωση εισοδήματος. Ενόψει της συγκρότησης της ενιαίας αγοράς καπνού το 2002, οι πολιτικές πρέπει να διασαφηνισθούν με ακρίβεια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.