Κατανοωντας τη συμφωνια για το ελληνικο χρεος

Της έκδοσης

Ως εξαιρετικά σημαντική κρίνουμε τη συνέντευξη του Προέδρου του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΔΠΘ στις σελίδες του «ΠτΘ» για την δική μας κατανόηση της συμφωνίας για το ελληνικό χρέος που επιτεύχθηκε προ ημερών.
 
Εξαιρετικά σημαντική καθότι δεν είμεθα όλοι οικονομολόγοι ούτε κατέχουμε την επαρκή για την κατανόηση του περιεχομένου αυτής γνώση των οικονομικών όρων που την απαρτίζουν, ενώ είναι πασιφανής η δυσπιστία που μας διακατέχει ως λαό απέναντι στα όσα κατά καιρούς ευαγγελίζονται, λένε και ανακοινώσουν οι κυβερνήσεις και οι πολιτικοί.
 
Τι κατανοήσαμε όμως από την συνέντευξη του κ.Χαζάκη; Με λίγα λόγια ότι σε κάθε περίπτωση είναι μία συμφωνία που δεν πρόκειται να κάνει την ζωή μας καλύτερη στο άμεσο μέλλον αρχικά γιατί δεν λύνει το βασικό πρόβλημα, ήτοι το χρέος, την βιωσιμότητα του οποίου θα κληθούμε να πληρώσουμε, καλά να είμαστε, το 2032, δια των μέτρων που θα αποφασίσει ενδεχομένως να πάρει το Eurogroup τότε αν και εφόσον κρίνει πως αυτό δεν καθίσταται βιώσιμο.
 
Όπως χαρακτηριστικά είπε και ο ίδιος ο κ. Χαζάκης «το χρέος θα παραμένει κρεμάμενο σαν δαμόκλειος σπάθη επάνω από το κεφάλι μας» που κατά την δική μας τουλάχιστον ταπεινή άποψη είναι χειρότερο καθότι εμπεριέχει την έννοια της άγνοιας για το μέλλον.
 
Κατανοήσαμε επίσης πως πρόκειται για μία συμφωνία η οποία δεν δίνει τέλος στα μέτρα και την εποπτεία καθότι η αιρεσιμότητα θα συνεχίσει να υφίσταται, κοινώς οι πιστωτές θα αποφασίζουν αν θα εκταμιεύουν ή όχι δόσεις, ανάλογα με το αν ως λαός έχουμε «υπακούσει» και φέρει εις πέρας ότι μας ζητηθεί.
 
Το πρώτο μάλιστα εξ’ αυτών έχει ήδη ζητηθεί και συνίσταται σε φόρους, φόρους και πάλι φόρους  καθότι η συμφωνία εμπεριέχει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2060 που μάλιστα όπως έκανε γνωστό ο κ. Χαζάκης «δεν έχει συμβεί σε καμία χώρα του κόσμου».
 
Και κυρίως κατανοήσαμε πως η όποια συμφωνία δεν εμπεριέχει καμία απολύτως αναφορά ή έστω νύξη για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, που κατά την δική  μας τουλάχιστον κατανόηση των πραγμάτων είναι το σημαντικότερο όλων, για την ουσιαστική κάποια στιγμή επιστροφή στην «κανονικότητα» της χώρας.
 
Με λίγα λόγια η συμφωνία εμπεριέχει το δικαίωμα απλά της παράτασης στην αποπληρωμή, το δικαίωμα να ζητηθούν νέα μέτρα από τους πιστωτές και μάλιστα με τρόπο εκβιαστικό, βλέπε μη εκταμίευση των δόσεων και τρίτον νέα μέτρα ήδη που συνίστανται σε φόρους που θα κληθούμε να πληρώσουμε για να βγουν οι αριθμοί.
 
Αλλά η συμφωνία, συμφωνία. Τα περαιτέρω συμπεράσματα, δικά σας!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.