Καταναλωτικος εφησυχασμος

Πέρασαν πολλά χρόνια αγώνων, για να φτάσουμε στο σημείο μηδέν. Και φτου κι απ’ την αρχή, να συναντήσουμε τον άνθρωπο. Τον συναντήσαμε, δεν ήταν δα λίγες οι προσπάθειες. Μείναμε για λίγο μαζί του και μπροστά στο φαινόμενο του καταναλωτισμού δραπετεύσαμε από το σαλόνι της ευτυχίας, κυνηγώντας το ιδεατό: όσο περισσότερα, τόσο καλύτερα. Έτσι, κυριάρχησαν τα συμφέροντα και προέκυψαν μύριες αντιθέσεις.

Τώρα, αφού χορτάσαμε αγαθά, και γνωριστήκαμε λίγο-πολύ ως λαοί, αναζητούμε τρόπους να διακριθούμε. Μήπως δεν γινόταν το ίδιο πολλές δεκαετίες πριν;
Επικρατεί η ιδέα: αφού δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο ας αγοράσω προϊόντα.

Εφησυχάζουμε καταναλώνοντας, και εκείνοι που το έχουν αντιληφθεί εδώ και καιρό, επινοούν τρόπους μεγαλύτερης αποχαύνωσης, για να προχωρούν απρόσκοπτα τα σχέδιά τους που δεν είναι άλλα από την επιβολή, μέσω έντονων διακρατικών αντιπαραθέσεων.

Παρουσιάζονται λοιπόν ως σωσίες λαών, σε έναν πόλεμο, ή κατασκευάζουν συγκρούσεις στο όνομα των συμφερόντων.
Και ενώ κάπου, όχι πολύ μακριά οι άνθρωποι σκοτώνονται εμείς παρακολουθούμε τα γεγονότα από το τραπέζι του μεσημεριανού φαγητού μεταξύ κρεατοφαγίας και κρασοκατάνυξης. Μα ναι, είπαμε ότι ένα σούπερ μάρκετ, μας απόμεινε. Ξεχνάμε όμως ότι αύριο ίσως αλλάξουν και για εμάς τα πράγματα, και ότι οφείλουμε όλοι να επαγρυπνούμε.

Έχουμε παρατήσει σε μεγάλο βαθμό την πνευματική καλλιέργεια. Μας έχουν πολιορκήσει οι διαφημίσεις αγαθών, μας εξουσιάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα οποία μας παρέχουν πολυποίκιλες δυνατότητες του τύπου, βρες τη λύση από το σπίτι.

Έτσι πέρασε πολύς χρόνος και βοήθησε και η πανδημία να καταντήσουμε μετριότητες .
Ξαφνικά βρέθηκε για τον καθένα πολύς ελεύθερος χρόνος! Ελεύθερος μεν, χειραγωγήσιμος δε.

Χωρίς αφύπνιση, χωρίς δράση ουσιαστική, χωρίς ενδιαφέροντα πολιτικά, πολιτισμικά, εθνικά κινδυνεύουμε και δεν απέχει πολύ ο πολιτισμός από τη βαρβαρότητα .

*Η Άννα Δεληγιάννη-Τσιουλπά είναι Φιλόλογος, συγγραφέας, ποιήτρια, κριτικός

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.