Καποτε θα ρθουν να μας πουν… για το χρυσο

Ξεκινά η ανοιχτή δημόσια διαβούλευση για το επενδυτικό σχέδιο της «Ελληνικός Χρυσός» αύριο Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010 στη Χαλκιδική.
Για την περίπτωση των μεταλλείων της Χαλκιδικής το ΥΠΕΚΑ μελετά, ήδη από το Μάιο του 2010, τα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής από τη μεταλλευτική δραστηριότητα μέσω αυτοψιών και ελέγχων των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, αξιολόγησης μελετών και ερευνών που έχουν εκπονηθεί από το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) και άλλους επιστημονικούς φορείς, με την παράλληλη συνδρομή των απόψεων που εξέφρασαν φορείς της περιοχής, εκπρόσωποι των ΟΤΑ και η Κοινωνία των Πολιτών.

 

Βέβαια το ΥΠΕΚΑ είπε ότι η υλοποίηση θα είναι δυνατή εφόσον διασφαλισθούν η προστασία του περιβάλλοντος με χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, η αποκατάσταση της υφιστάμενης περιβαλλοντικής ζημιάς και η συνεισφορά της επένδυσης σε μια ολοκληρωμένη ανάπτυξη της περιοχής με τόνωση υπαρχουσών δραστηριοτήτων και δημιουργία νέων, όπως τουρισμός, πολιτισμός, εκπαίδευση, τεχνολογία και επιστήμη.

 

Η εταιρεία από τις αρχές του έτους υποστηρίζει ότι σε ορίζοντα 40ετίας υπολογίζεται ότι μπορεί να αποφέρουν στην οικονομία της Χαλκιδικής 8 δισ. Ευρώ. «Αν υποθέσουμε ότι αυτή η μεταλλευτική δραστηριότητα θα έχει μια απόδοση της τάξεως του 10%, τότε για 40 χρόνια δραστηριότητας θα αναλωθούν στην περιοχή της Χαλκιδικής σχεδόν 8 δισ. ευρώ, ήτοι περίπου 200.000.000 ευρώ ανά χρόνο».

 

Υποστηρίζει επίσης η εταιρεία ότι η μη αξιοποίηση των σημαντικών κοιτασμάτων χρυσού στην Β. Ελλάδα, ιδιαίτερα σε μια τόσο δύσκολή συγκυρία είναι ένα… θλιβερό γεγονός! Διότι, λέει, ιστορικά, οι ορυκτές ύλες και η μεταλλευτική βιομηχανία έβγαλαν τη χώρα από μεγάλες οικονομικές κρίσεις, όπως και η σημερινή, (π.χ. στην Ελλάδα από την δεκαετία του ’50 η βαριά βιομηχανία ξεκίνησε από μεταλλεία και μεταλλουργικές μονάδες (π.χ. ΛΑΡΚΟ, ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ, ΑΕΧΠΛ, Γαλλική Λαυρίου).

 

Μας υπόσχονται λεφτά λοιπόν και ανάπτυξη και μάλιστα σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, άρα και η Θράκη έπεται! Κι ο κόσμος όταν πεινάει πείθεται ευκολότερα ως γνωστόν…
Θα μας πείσουν δε επίσης ότι και η μεταλλεία συμβαδίζει με την… Πράσινη ανάπτυξη μια και λένε ότι υπάρχει διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον τρόπο εκμετάλλευσης oρυκτών υλών κατά το παρελθόν με αυτόν του παρόντος. Επαναλαμβάνω ότι ο κόσμος όταν πεινάει πείθεται ευκολότερα…

 

Το μπαλάκι λοιπόν στους άρχοντές μας γιατί η μπόρα πλησιάζει… Η εταιρείες χρυσού τη δουλειά τους κάνουν και καλά κάνουν. Οικονομικά μεγάθη συγκρίνουν οι άνθρωποι και ανάπτυξη βλέπουν στο χέρσο επιχειρηματικά ούτως ή άλλως χώρο της Θράκης. Εμείς τι θα κάνουμε είναι το θέμα, όχι οι πολίτες που διατράνωσαν την αντίθεσή τους, αλλά οι τοπικοί άρχοντες…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.