«Καποδιστριας», καιρος για βελτιωσεις

Αναμφίβολα η τομή που έγινε στα αυτοδιοικητικά δρώμενα με την μεταρρύθμιση «Ιωάννης Καποδίστριας» υπήρξε σημαντική και με πολλά θετικά σημαινόμενα. Πέντε χρόνια μετά, υπάρχουν ορατά σημάδια ανάκαμψης ενός κορυφαίου θεσμού, αυτού της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οι δήμοι απέκτησαν λειτουργική οντότητα και μπορούν βασίμως να σχεδιάσουν προγράμματα ανάπτυξης που θα αφορούν στο σύνολο των πολιτών. Πλην όμως υπάρχουν και σημαντικά προβλήματα. Αυτά εδράζονται κυρίως στην έλλειψη προσωπικού και στην μη καταβολή των πόρων που δικαιούται η Αυτοδιοίκηση. Με την ισχύ του «Καποδίστρια» οι δήμοι μεγάλωσαν και απέκτησαν σημαντικές αρμοδιότητες.

Όμως αυτές δεν θα μπορέσουν να ασκηθούν στο σύνολό τους, όπως ασφαλώς θα ήθελε ο νομοθέτης, γιατί οι δήμοι χρειάζονται επιτελικά στελέχη και εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά και γιατί, όπως φάνηκε και από την τελευταία συνάντηση του προεδρείου της ΚΕΔΚΕ με τον Υπουργό Οικονομικών, υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα σε αυτά που ζητά η ΚΕΔΚΕ και είναι τα οφειλόμενα της Κεντρικής Διοίκησης, και σε αυτά που δίνει ο κύριος Χριστοδουλάκης.

Υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στο 15% της ΚΕΔΚΕ και το 6% του κυρίου Υπουργού. Πλην όμως πρέπει η κεντρική διοίκηση να καταβάλει τα οφειλόμενα, διαφορετικά το δικό της νομοθέτημα μένει έωλο. Από την άλλη μεριά, σαφώς και θα πρέπει να γίνεται επισταμένος έλεγχος στην οικονομική διαχείριση των Ο.Τ.Α., εκ μέρους των αρμοδίων οργάνων. Αλλά πρωτίστως η ίδια η ΚΕΔΚΕ θα πρέπει να περιφρουρήσει πολιτικά την αξιοπιστία του θεσμού της Αυτοδιοίκησης.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, 5 χρόνια μετά την υλοποίηση του «Καποδίστρια» σκόπιμο είναι και οι πολιτικές δυνάμεις που αντιτάχθηκαν στην καθιέρωσή του να κάνουν την αυτοκριτική τους. Γιατί, άλλο πράγμα είναι να θέλεις να διορθώσεις τα πράγματα, και άλλο να μην θέλεις να γίνει τίποτε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.