Καλυτερα να προσαρμοζεσαι, παρα να πηγαινεις στα τυφλα

Της Έκδοσης

Το άνοιγμα με click away, την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, φαίνεται να επιτρέπει η κυβέρνηση, αν και στις μέρες που ζούμε, κανείς δεν είναι σίγουρος. Το θέμα είναι ότι φαίνεται να διαψεύδονται πάλι οι ελπίδες των καταστηματαρχών, που ήλπιζαν να ανοίξουν κατευθείαν με ραντεβού.

Το μεγαλύτερο ερώτημα όμως θα πρέπει να είναι, αν θα μπορέσουν, ή καλύτερα αν θα επιτραπεί, στα καταστήματα να μείνουν ανοιχτά, μιας και οι τελευταίες ημέρες μας έχουν δείξει ότι μπορεί απροσδόκητα να αλλάξουν τα δεδομένα από τη μία στιγμή στην άλλη.

Και εδώ βλέπουμε ότι το πρόβλημα, το οποίο ισχύει και για το θέμα των σχολείων, δεν είναι μόνο το συνεχές άνοιγμα και κλείσιμο, αλλά η αβεβαιότητα. Και ενώ είναι δεδομένο ότι ζούμε πρωτοφανείς καταστάσεις, και οι προβλέψεις είναι δύσκολες όλα τα ζητήματα είναι πιο δύσκολα όταν δεν υπάρχει ενημέρωση για την κατάσταση, αλλά και αιτιολόγηση των αποφάσεων, όπως βλέπουμε και στην περιοχή μας, από τις αντιδράσεις των καταστηματαρχών.

Για αυτό και θα πρέπει να υπάρχει ένας πιο συγκεκριμένος προγραμματισμός, ιδιαίτερα τώρα, που έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί, και θα μπορούν να λειτουργήσουν, έστω και σταδιακά, διάφοροι τομείς της καθημερινότητας καλύτερα.

Άλλωστε ήδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση, για το πώς θα προχωρήσει ο εμβολιασμός μετά τους υγειονομικούς και τις πιο ευπαθείς ομάδες, με πολλούς να ζητούν προτεραιότητα, άλλοι με περισσότερα και άλλοι με λιγότερα επιχειρήματα.

Ο σχεδιασμός με αυτό τον τρόπο, και δίνει ένα μπούσουλα για όλους, αλλά και μπορεί πιο εύκολα να κριθεί η αποτελεσματικότητα, και πως μπορεί αυτός να προσαρμοστεί, ανάλογα με τις συνθήκες.

Άλλωστε είναι ένας παλιός στρατιωτικός αφορισμός, ότι κανένα σχέδιο δεν επιβιώνει της επαφής με τον εχθρό. Αυτό όμως δεν έχει σταματήσει κανέναν να κάνει σχέδια…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.