ΚΑΛΗ ΨΗΦΟ ΟΛΟΙ

Της Έκδοσης

«Αν επαναλαμβάνεις ένα ψέμα αρκετές φορές,

γίνεται αλήθεια Πολιτική»

Το παραπάνω αποτελεί τη μετάφραση της φωτογραφίας που φέτος «κοσμεί» το εκλογικό μας editorial. Όπως γίνεται εμφανές  αυτή ανήκει στην τέχνη του Street Art, που σε θεωρητικό τουλάχιστον επίπεδο, κατά την άποψή μας και σε πρακτικό, εκφράζει τη «λαϊκή» άποψη, την άποψη των «από κάτω» ή αλλιώς της κοινωνίας.

Το εικονιζόμενο graffiti συνοψίζει σε λίγες λέξεις την επικρατούσα άποψη μιας μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού, και όχι μόνο, λαού που στις καθημερινές κουβέντες μεταφράζεται σε φράσεις όπως «όλοι (οι πολιτικοί) ίδιοι είναι», «δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα», «δεν με εκφράζει κανείς» κτλ. και στην  πράξη μεταφράζεται σε μια μόνο σχετική…, την αποχή από τις εκλογές.

Και αν το παραπάνω graffiti «μεταφράζεται» από κάποιους ως παρότρυνση προς την αποχή από τις κάλπες, ο «ΠτΘ» τόσο διαχρονικά, όσο και στην παρούσα εκλογική διαδικασία, θέτει ως μοναδικό διακύβευμα αυτό της συμμετοχής ΟΛΩΝ.

Ξεκινάμε, λοιπόν, από το graffiti για να καταλήξουμε στο εξώφυλλο μέσα από το οποίο επιλέξαμε να προσπαθήσουμε να εκπέμψουμε το διακύβευμα της προσεχούς εκλογικής διαδικασίας, όπως εμείς το κατανοούμε.

Καταλήγοντας σε ένα λιτό, πολύ λιτό, αλλά γεμάτο νόημα, μέσα από τα γραφόμενα της «ιδιορρύθμως πολιτικής» Ελληνίδας ποιήτριας Κατερίνας Γώγου, που πίστευε, έγραφε, μιλούσε για τη ζωή, τον αγώνα και πρωτίστως την ελπίδα.

Η αισθητική του εξωφύλλου συμβολίζει, επίσης,  το κατά εμάς «υφιστάμενο»: το δίχως «φιοριτούρες», χρώματα, σχήματα και συμβολισμούς, παρόν, όπου το καθημερινό διακύβευμα δεν αφορά στην πολυδιαφημιζόμενη από τα στόματα των πολιτικών ανάπτυξη – στο μέλλον –  κάθε λογής της χώρας και της περιοχής, αλλά στην επιβίωση στο εδώ και το τώρα. Ώστε να μιλάμε ξανά, όπως γράφει και η Γώγου, με μουσικές, νότες και εμείς θα προσθέσουμε και με χρώματα. Ώστε λέξεις όπως «απροσάρμοστοι, καταπίεση, μοναξιά, τιμή, κέρδος, εξευτελισμός» να συναντώνται μόνο στο μάθημα της ιστορίας.

Η ίδια στο ποίημα που αποτελεί το σημερινό μας εξώφυλλο, από την ποιητική συλλογή «Το ιδιώνυμο» απευθύνεται σε νεαρή συναγωνίστριά της. Εμείς απευθυνόμαστε σε όλους, με πρώτους ίσως τους εαυτούς μας, ιδιαιτέρως όμως στον «αστάθμητο παράγοντα» των νέων ή αλλιώς τον κύριο όγκο των αναποφάσιστων, που κατά την προεκλογική περίοδο, το σύνολο των επικοινωνιακών επιτελείων του συνόλου των κομμάτων επικέντρωσε τις προσπάθειές του.

Όχι για να «μοιραστούμε» την απαισιοδοξία μας αλλά για να επιμείνουμε ακριβώς στο αντίθετο, στην ελπίδα δίχως την οποία ουδείς πορεύεται ότι «Θα ‘ρθει καιρός που θ’ αλλάξουν τα πράματα».

Με την απόλυτη ωστόσο πίστη μας πως η αλλαγή αυτή «παρόλα αυτά» θα έρθει από εμάς τους ίδιους.  Δίχως λοιπόν να περιμένουμε πλέον πολλά, από τους άλλους… γιατί τα όσα ζήσαμε ήδη, τα όσα μάθαμε ήδη και η ήδη εξουθενωτική καταβληθείσα προσπάθειά μας να παραμείνουμε άνθρωποι αποτελούν εχέγγυα ότι τελικά «Θα την αλλάξουμε τη ζωή»! ΕΜΕΙΣ!

ΚΑΛΗ ΨΗΦΟ, ΝΑΙ, ΟΛΟΙ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.