Καλα στην υγεια μας, αλλα διχως προσβαση σε ιατρικες εξετασεις

Της έκδοσης

Από το καλό στο καλύτερο πηγαίνουμε ως χώρα σε ό,τι αφορά την κάλυψη βασικών αναγκών μας ως πολίτες μεταξύ των οποίων και η πρόσβασή μας σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, που εντάξει για να είμαστε και ειλικρινείς δεν χρειαζόμασταν μια έκθεση όπως αυτή της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής (Eurostat) για να καταλάβουμε ότι κάθε ημέρα που περνά σχεδόν εξανεμίζετε.

Και αν εμείς έχουμε πλέον κατανοήσει σε κάθε έκφανση της καθημερινότητάς μας ότι ως πολίτες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ζούμε στην φτωχότερη Περιφέρεια της Ευρώπης, η έκθεση έρχεται να «καλύψει» την «μοναξιά» της πρωτιάς, καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτής οι πέντε περιφέρειες της Ευρώπης με τα υψηλότερα ποσοστά ανεκπλήρωτων αναγκών για ιατρική εξέταση, είναι όλες στην Ελλάδα.

Φυσικά ανάμεσά τους είναι και η ΑΜ-Θ, την οποία ωστόσο «συμπληρώνουν» οι Περιφέρειες Ιονίων Νήσων, Βορείου Αιγαίου, Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου.

Και σε τι ακριβώς συνεπάγεται το δεδομένο αυτό; Στο γεγονός ότι σύμφωνα με την έκθεση με τίτλο «Βασικά δεδομένα για τις συνθήκες διαβίωσης το 2023» (Key figures on European living conditions 2023) της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής (Eurostat) από το σύνολο των Περιφερειών της Ευρώπης, στις πέντε προναφερθείσες ελληνικές συναντώνται τα μεγαλύτερα ποσοστά ατόμων ηλικίας 16 ετών και πάνω με ανεκπλήρωτες ανάγκες για ιατρική εξέταση, είτε λόγω ακρίβειας, είτε λόγω απόστασης από τον τόπο τους είτε λόγω μεγάλης λίστας αναμονής.

Την ίδια ώρα βέβαια η εν λόγω έκθεση κρύβει και θετικά για την χώρα μας καθώς το 77,2% των πολιτών στην Ελλάδα θεωρεί την κατάσταση της υγείας του είναι «πολύ καλή» ή «καλή», γεγονός που φέρνει τη χώρα μας στις υψηλότερες θέσεις ικανοποίησης μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Τα προαναφερθέντα δεδομένα θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι και «αντικρουόμενα» από την άλλη ωστόσο άποψη άκρως λογικά και ταιριαστά καθώς οι Έλληνες πολίτες μπορεί να δηλώνουν στην μεγάλη τους πλειοψηφία πως έχουν πολύ καλή υγεία ή καλή πολύ απλά γιατί δεν μπορούν να εξεταστούν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.