Ισως ερχονται νεες διακρισεις

Της Έκδοσης

Πολλοί διαφωνούν με τον όρο νέα καθημερινότητα ή νέα κανονικότητα που έμπασε στο λεξιλόγιο μας η πανδημία. Η διαφωνία δεν έγκειται στο νέα αλλά στο καθημερινότητα/κανονικότητα. Ίσως και να έχουν δίκαιο. Δεν έχουμε κατασταλάξει ακόμα.

Πολύ φοβόμαστε όμως πως αυτή η νέα καθημερινότητα-κανονικότητα θα κουβαλήσει μαζί της και διακρίσεις.

Χρόνια ασκημένη η ελληνική κοινωνία στον κοινωνικό έλεγχο και την κοινωνική κριτική, πολύ φοβούμαστε ότι με αυτό το σύστημα των συστάσεων θα δώσει πάλι τον καλύτερο της εαυτό, τόσο που μπορεί να φτάσει και σε επίπεδα κοινωνικών διακρίσεων.
Πώς θα αντιμετωπιστεί, ας πούμε για παράδειγμα, άνθρωπος που δεν εφαρμόσει την αυστηρή σύσταση για χρήση μάσκας και μπει σε σούπερ μάρκετ χωρίς μάσκα;
Στις μικρές επαρχιακές μας πόλεις που τα πρόσωπα είναι λίγα και τα βλέμματα πολλά, πολύ φοβούμαστε ότι θα προκύψουν νέες κατηγοριοποιήσεις ανθρώπων. Και θα αντιμετωπίζονται ανάλογα με τη συμμόρφωση προς τις συστάσεις.

Η σύνεση άλλωστε ποτέ δεν ήταν από τα δυνατά μας όπλα, σε αντίθεση με την υπερβολή και την εύκολη εξαγωγή συμπερασμάτων. Από την αρχή όλης αυτής της ιστορίας, τα παραδείγματα είναι τόσα που μάλλον καθιστούν τη διαπίστωση κανόνα.
Με κριτήριο τη μασκοφορία ή όχι πολύ φοβόμαστε πως θα δοκιμαστούν εφεξής πολλά στην κοινωνική μας αντίληψη εν γένει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.