Ισως αλλου θα επρεπε να εστιασουμε

Της Έκδοσης

Η δημιουργία του αιολικού πάρκου στον Κέχρο και τα όσα αυτή «γέννησε», με το ψήφισμα του τοπικού συμβουλίου, το ιδιωτικό συμφωνητικό με την εταιρεία κατασκευής κτλ συντηρούνται αρκετό διάστημα τώρα στην επικαιρότητα, κυρίως λόγω των πολιτικών αντεγκλήσεων που καταγράφηκαν εντός και εκτός του περιφερειακού συμβουλίου για το θέμα

Οι εν λόγω πολιτικές κόντρες αναλώνονται εν πολλοίς στην αλλαγή στάσης και την συμφωνία με την εταιρεία και κατά πόσο αυτή η αλλαγή έγινε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και όχι ιδιοτέλειας. Κατά την ταπεινή μας όμως άποψη το εξαιρετικά ενδιαφέρον της υπόθεσης βρίσκεται στα «ανταλλάγματα» του ιδιωτικού συμφωνητικού. Και είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα γιατί δείχνουν έναν τόπο και τους ανθρώπους του που βασανίζονται από βασικές ελλείψεις.

Να θυμίσουμε ότι στο επίμαχο συμφωνητικό συνεργασίας, που ήταν και το μήλον της έριδος, αυτό που ζητείται είναι η αξιοποίηση των κατοίκων της Κοινότητας στις εργασίες κατασκευής, ασφαλτόστρωση δρόμων, έργα συντήρησης οδοποιίας, έργα απορροής ομβρίων, tablet για τους μαθητές του σχολείου, Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές, σκέπαστρο για το γήπεδο μπάσκετ. Πράγματα δηλαδή που αλλού είναι εξασφαλισμένα από τους αρμοδίους και δεν θα χρειαζόταν οι κάτοικοι να «παζαρεύουν» με μια εταιρεία για να γίνουν.

Εκεί θα έπρεπε να εστιάσει η πολιτική κριτική, να αναδειχθεί το γεγονός των βασικών ελλείψεων, αλλά και προτάσεις για την αντιμετώπισή τους, και όχι αν η εν λόγω συμφωνία είναι «καθρεφτάκια και μπιχλιμπίδια».

Διαφορετικά είναι σαν να καταθέτουμε τα όπλα και να παραδεχόμαστε ότι η Πολιτεία με τους θεσμούς που την συναποτελούν έχουν αποτύχει πλήρως και η μόνη λύση είναι να τα δώσουμε όλα σε συμφωνίες, σε ανταποδοτικά συμφωνητικά και τα συμπαρομαρτούντα.

Όμως θα πρέπει να σταθούμε στο λυπηρό γεγονός είναι πως ακόμα και αυτά τα ανταποδοτικά, είναι πολύ περισσότερα από αυτές που πήραν άλλοι οικισμοί όπου εγκαταστάθηκαν ανεμογεννήτριες, όχι πολύ μακρύτερα από όπου θα εγκατασταθούν στον Κέχρο, αλλά ακόμα και Δήμοι, από άλλα, πολύ μεγαλύτερα ενεργειακά έργα.  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.