Ισες ευκαιριες για ολους

Για μια ακόμη χρονιά ανακοινώθηκαν τα ονόματα των παιδιών από τη μειονότητα που εισήχθησαν στα Ανώτατα και Ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα με τη διαδικασία της ποσόστωσης. Για μια ακόμη χρονιά αποδεικνύεται ότι η καθιέρωση της ποσόστωσης είχε θετικά αποτελέσματα, για όσους θέλουν να βλέπουν εν συνόλω το καλό της κοινωνίας.

Βέβαια μακάρι, όπως πολλές φορές τόνισαν οι επιτυχόντες, να έρθει κάποια στιγμή που το συγκεκριμένο μέτρο δεν θα χρειάζεται να εφαρμόζεται. Μέχρι όμως να γίνει κάτι τέτοιο ο δρόμος που έχει να διανύσει το εκπαιδευτικό σύστημα της μειονότητας είναι μακρύς. Γιατί μη ξεχνάμε ότι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύονται κατά καιρούς ένα μεγάλος μέρος των παιδιών της μειονότητας αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σχολείο.

Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και για την αντιμετώπισή του χρειάζονται σοβαρές επιστημονικές προσεγγίσεις μέσα από τις οποίες θα μπορεί να προκριθεί το καλύτερο σχέδιο για ομαλή παρακολούθηση των σχολικών θεμάτων. Διότι η σχολική εγκατάλειψη συντελεί και στην απο -κοινωνικοποίηση του παιδιού. Πρέπει να βρεθούν οι πολιτικές και τα προγράμματα εκείνα, ώστε να φτάσουμε στο σημείο όχι μόνο κανένα παιδί να μην εγκαταλείπει το σχολείο, αλλά και να μην χρειαζόμαστε την ποσόστωση.

Το ζητούμενο μιας δημοκρατικής πολιτείας ασφαλώς πρέπει να είναι η παροχή εκπαίδευσης σε όλα της τα μέλη. Γιατί αναμφίβολα η κατανόηση του άλλου, του διαφορετικού και η παροχή ίσων ευκαιριών είναι το σημαντικό ζητούμενο της κοινωνίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.